Startsida - Nyheter

Radar

Sydkorea investerar i järnvägar i Nordkorea

Sydkoreas återföreningsminister Cho Myoung-Gyon skakar hand med sin motpart Ri Son Gwon efter ett möte vid gränsbyn Panmunjom den 15 oktober.

Sydkorea har öronmärkt 295,1 miljarder won, närmare 2,4 miljarder kronor, för att bygga nya järnvägar och vägar i Nordkorea, uppger en sydkoreansk företrädare.

De tidigare dödsfiendernas ledare Moon Jae-In och Kim Jong-Un kom vid sina möten tidigare i år överens om att koppla ihop järnvägar och vägar som varit stängda sedan Koreakriget, ytterligare ett steg i de förbättrade relationerna mellan länderna. Sydkorea erbjöd sig i samband med det att hjälpa Nord att rusta upp landets eftersatta transportinfrastruktur.

Den största delen av de sydkoreanska investeringarna, 186,4 miljarder won, görs utan krav på återbetalning medan 108,7 miljarder won ges i form av lån, uppger en företrädare för Sydkoreas återföreningsdepartement.

Moon Jae-In och Kim Jong-Un har träffats vid tre tillfällen i år och planerar ytterligare ett möte i Seoul. Närmandet mellan grannländerna går betydligt fortare än det mellan Nordkorea och den övriga omvärlden. Planerade samtal mellan USA:s utrikesminister Mike Pompeo och den nordkoreanska toppolitikern Kim Yong-Chol har skjutits upp.

Tanken var att de skulle ha fortsatt att diskutera Nordkoreas kärnvapenprogram. Vid ett historiskt möte i juni undertecknande Kim Jong-Un och Donald Trump ett vagt formulerat avtal om kärnvapennedrustning. Men sedan dess har det inte hänt mycket.

Fakta: Nordkorea

Nordkorea är en kommunistisk diktatur, som styrs av ledaren Kim Jong-Un. Han tog över ledningen när hans far Kim Jong-Il dog 2011. Denne hade i sin tur ärvt makten från sin far, Kim Il-Sung.

Nordkorea är ett av världens mest slutna länder och majoriteten av de 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.

Landet får, enligt FN:s resolutioner, inte avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Trots det har Nordkorea fortsatt att genomföra provsprängningar och robottester i syfte att utveckla landets kärnvapenprogram.

Formellt har fred inte slutits på Koreahalvön efter kriget på 1950-talet. Sedan 2010 har konflikten mellan Nordkorea och de allierade Sydkorea och USA förvärrats. Under 2018 har relationen dock tinat rejält, sedan Kim Jong-Un träffat både Sydkoreas och USA:s presidenter och då sagt sig vara villig att arbeta för avspänning och kärnvapennedrustning.
Källor: Landguiden, BBC, med flera

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV