Donald Trump meddelar att USA ska dra sig ur INF-avtalet med Ryssland, vilket kritiseras av en tidigare anställd vid USA:s försvarsdepartement.
”En utveckling med vacklande nedrustningsavtal måste föregripas till varje pris eftersom de bevisligen har varit anmärkningsvärt effektiva under de senaste 50 åren” skriver Lawrence J Korb på Bulletin of the Atomic Scientists, med anledning av Donald Trumps besked att USA tänker dra sig ur INF-avtalet. Korb är professor i säkerhetsstudier vid Georgetown universitet och tidigare assisterande försvarssekreterare 1981–1985 i USA.
När INF-avtalet undertecknades 1987 av Ronald Reagan och Michail Gorbatjov var det historiskt för begränsningen av kapprustningen av kärnvapen. Avtalet gäller markbaserade medeldistansrobotar med 500–5 500 km räckvidd och gällde på 1980-talet främst de kärnvapen som USA och Sovjetunionen då hade utplacerade i Väst- respektive Östeuropa. Som en följd av detta och efterföljande avtal minskade stormakternas kärnvapen från runt 60 000 (1972) till ungefär 13 000 i dag.
Lawrence J Korb listar flera anledningar till att ”eran av nedrustning kan gå mot sitt slut”. Bland annat att president Trump inte har velat diskutera med president Putin om en förlängning av det så kallade New Start-avtalet och att USA länge misstänkt att Ryssland i hemlighet har utvecklat en ny medeldistansrobot. Men detta är anledningar att öppna för dialog och sluta nya avtal, inte tvärtom, uppmanar Lawrence J Korb.