Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Spänningen stiger kring brexit

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk varnar för ett komplicerat läge i brexitförhandlingarna.

Spänningen stiger inför morgondagens tunga brexitmiddag i Bryssel.
EU-minister Ann Linde (S) är hoppfull – men varslar fortsatt för behovet av att förbereda sig på en brexit utan uppgörelse med EU

Vid 19-tiden i morgon kväll ska de 27 kvarstannande EU-ländernas stats- och regeringschefer sätta sig till bords i Bryssel för att avhandla läget i brexitförhandlingarna.

Som förrätt får de en genomgång direkt från Storbritanniens premiärminister Theresa May.

”Jag har bjudit in premiärministern för att tala till de 27 och ge den brittiska regeringens syn på förhandlingarna. Sedan ska de 27 bestämma hur förhandlingarna ska föras vidare”, skriver EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk i sitt inbjudningsbrev till statsminister Stefan Löfven (S) och hans kollegor i övriga EU-länder.

– Det är tekniskt svårt och politiskt extremt känsligt i Storbritannien. Men jag tror ju att på Europeiska rådet (toppmötet) när Theresa May kommer att prata med dem (stats- och regeringscheferna) så kommer man så småningom att komma fram till en teknisk lösning, säger EU-minister Ann Linde (S) inför dagens möte med sina kollegor i Luxemburg.

Tanken och förhoppningen har länge varit att middagsgästerna i Bryssel ska ge klartecken för ett avgörande brexittoppmöte den 17–18 november. Tusk har dock lagt in en rejäl brasklapp.

”Som sakerna ser ut i dag har det visat sig mer komplicerat än vad vissa förväntat sig. Vi måste förbereda EU för ett scenario utan uppgörelse, som nu är mer troligt än någonsin förut. Precis som Storbritannien har EU-kommissionen inlett sådana förberedelser och de kommer att uppdatera oss under mötet”, skriver Tusk inför toppmötet.

Ann Linde håller med om oron.

– Det är en definitiv risk för att det blir en ”no deal”. Men jag tror fortfarande att det väger över till att det blir ett utträdesavtal. Det beror på att kostnaderna blir så oerhört höga, både för Storbritannien och EU och inte minst för Sverige, säger EU-ministern.

Redan i dag kommer EU:s chefsförhandlare Michel Barnier att rapportera om situationen till de 27 kvarstannande ländernas EU-ministrar vid ett möte i Luxemburg.

Från Ann Lindes kollegor hörs både hopp och oro.

– Jag har haft intrycket att förhandlingarna går i rätt riktning. Olyckligtvis har det ännu inte varit tillräckligt för en kompromiss, säger Österrikes Gernot Blümel på väg in till mötet.

– Vi hoppas på det bästa, men förbereder oss på det värsta, säger i sin tur Tysklands Michael Roth.

Premiärminister May förbereder sig för sin del genom att i dag diskutera läget med sin regering. Där finns fortfarande på sina håll stark tveksamhet till de pågående förhandlingarna. Det gäller inte minst den segslitna frågan om ”nödlösningen” för Nordirland.– den så kallade ”backstop” som förhandlats fram för att inte äventyra fredsprocessen.

May hoppas dock att nödlösningen aldrig ska behöva användas utan att en fungerande annan variant – det som i brexitsammanhang kallas för den ”framtida relationen” – ska hålla gränsen mellan Nordirland och Irland öppen när Storbritanniens föreslagna övergångsperiod ut ur EU tar slut den 31 december 2020.

Som senast har dock May öppnat för att låta nödlösningen vara i gång i ett år till, till december 2021.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV