Vattenreningssystem, tryckförband och konserver för flera månader. Mediciner, stearinljus och ved att elda med. Om Storbritannien kraschar ut ur EU står landets preppare redo för tomma butikshyllor och våldsam konkurrens om mat och förnödenheter.
Konserverad rispudding är den perfekta maten att stapla på hög. Lång hållbarhet och mättande, förklarar Steve Smith. I hans hem i Barnet i norra London finns förnödenheter samlade. Ett campingkök, flera dunkar för vatten, fotogenlampor och fyra veckors matförbrukning.
– Torrvaror är också bra att bunkra upp med, säger han och håller upp en förpackning pasta när TT träffar honom i hans lokala matbutik.
Smith tillhör en växande skara preppare, alltså britter som förbereder sig för kris i kölvattnet av en avtalslös skilsmässa med EU – ett orosmoln som växer för varje dag som går utan att London lyckas enas om ett utträdesavtal med Bryssel. Bedömare har dock hittills trott på någon form av avtal och i så fall blir det en övergångsperiod på två år där väldigt få förändringar kommer att märkas av både för britter och EU-medborgare.
Broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”, som gick ut till svenska hushåll i våras, har inspirerat Smith – som startat en Facebookgrupp för likasinnade. De skräckscenarier som delas handlar om brist på allt från medicin, blod och livsnödvändiga läkemedel till bensin, ost och färsk frukt, när gränserna mot EU stängs.
”Jag försöker bunkra två eller tre veckor extra av mina mediciner, vi får inte lov att lagra mer är så”, skriver en av medlemmarna till TT.
”Vi har investerat i varma kläder, bra dunjackor och kängor”, skriver en preppare i ett annat forum. Andra berättar hur de köpt schweiziska arméknivar, eller i hemlighet lagrat insulin, ett läkemedel där Storbritannien i dag är helt beroende av import. I en del forum skriver prepparna att de har skaffat vapen för att kunna skjuta småvilt.
– Världen är skör. Det här handlar om att ha motståndskraft om det värsta händer, säger Smith.
Det är just maten som är den stora oron.
– Vi räknar med att folk kommer att panikhandla. Vissa varor kommer att ta slut. För människor som inte är förberedda blir det en chock.
Många kommer att gå hungriga, framförallt de som har ont om pengar, tror Smith.
– Tänk dig själv vad som kan hända när man inte har fått äta på några dagar. Någon kommer att spåra ur när det blir konkurrens om de få varor som finns.
Det må låta långsökt, men prepparna hänvisar till de kravaller som skakade Storbritannien 2011, då protester utlöstes sedan polisen skjutit ihjäl en man. Kunde det ske då – kan det ske igen, lyder resonemanget. Och de är långt ifrån ensamma om att vara ängsliga.
I september varnade den brittiska polisen för oroligheter vid en avtalslös brexit. De gångna månaderna har också försäljningen hos EVAQ8, en ledande återförsäljare av överlevnadsutrustning, skjutit i höjden, enligt Huffington Post.
Regeringens försök att lugna britterna har knappast fungerat. Den information som har publicerats kring hur medborgarna bör bete sig vid en ”krasch” ut ur EU har i stället resulterat i att medier målat upp skräckscenarion. Och regeringens löfte att bygga ett lager av mat och förnödenheter har avfärdats som orealistiskt av många. När Smith får frågan om Londons förberedelser skrattar han först, men blir sedan allvarlig.
– Det är inte säkert att vi kan lita på att regeringen finns där för oss.
Det är därför han själv förbereder sig.
I matbutiken håller han upp burkar med konserverade ärtor och spenat – ett bra substitut till färska grönsaker, som är något av det första som spås bli bristvara vid en avtalslös brexit.
– Vi har några i gruppen som bodde i Östeuropa under kommunismen. De föreställer sig att det kommer att bli ungefär så.
Fakta: Förbereder sig för det oväntade
• Prepping-rörelsen fick sitt genombrott med den amerikanska tv-serien “Doomsday Preppers”, som sändes fram till 2014. I den förberedde sig amerikaner för jordens undergång genom att bland annat beväpna sig.
Men i själva verket kräver prepping inte alls att man är extrem, tror på en zombieapokalyps eller att jorden ska gå under. Det handlar i stället om att förbereda sig för det oväntade.
• I Sverige fick många upp ögonen för rörelsen 2015, när Andreas Karlsson med sin blogg urvaken.se blev en förgrundsfigur för de svenska prepparna. 2017 kom journalisten Anna-Maria Stawreberg ut med boken ”Prepping: att hoppas på det bästa, men förbereda sig på det värsta”. Flera andra liknande böcker har följt i samma spår.
•Ämnet diskuteras ivrigt i sociala medier under hashtaggen #prepperSE.