De säljer sina hus, bilar, motorcyklar, all sin egendom – även till vrakpriser – för att få ihop till en bussbiljett som i många fall för första gången i deras liv kan ta dem utomlands. Miljontals människor väljer att lämna krisens Venezuela.
Den ekonomiska kollapsen i det oljeproducerande Venezuela har förvandlat det som tidigare var en av Latinamerikas största ekonomier till en nation där det råder brist på det mesta och där priserna på mat och läkemedel rusat i höjden. Detta i kombination med den politiska situationen och den utbredda kriminaliteten har lett till att mängder av människor begett sig över gränsen till grannländerna. Och inget tyder på att flödet av människor kommer att minska.
En av alla som övergett landet är tvåbarnspappan Johnny Velásquez, 39, som berättar om orsakerna över telefon från sitt nya hemland Peru.
– Jag tjänade inte tillräckligt för att kunna försörja mina flickor och skicka dem till skolan, så jag beslöt mig för att flytta till Peru. Nu kan jag skicka tillbaka pengar till min familj och även spara för att kunna få över dem hit, berättar kocken för IPS.
Småföretagaren Fernando García, 60, berättar att också hela hans stora familj har beslutat sig för att lämna hemlandet och starta ett nytt liv i Peru.
– Men det har varit ett mycket svårt beslut som vi tog efter att två av mina barnbarn blev sjuka och vi inte kunde få tag på penicillin, berättar han för IPS.
Han är kvar i sitt hem i Cúa, som ligger utanför Caracas och håller precis på att välja vilka ägodelar han kan ta med sig på den fem-sex dagar långa bussresa som väntar.
– Vi ser inte hur situationen i Venezuela ska kunna bli löst under den närmaste framtiden, säger Fernando García med sorg i rösten.
En annan som redan lämnat landet är den 30-åriga förskolläraren Adriana Lara, som numera arbetar på ett hotell i Natal i nordöstra Brasilien.
– Jag sade upp min sjukvårdsförsäkring för att få mer pengar och kunna köpa mat. Men när det ändå inte räckte sade jag upp mig och beslutade för att ge mig av, berättar hon i telefon för IPS.
Allt fler flyttar
Fler och fler venezuelaner har samma erfarenheter, och fler och fler beslutar sig för att flytta från hemlandet. Det handlar om ursprungsfolk som beger sig över gränsen till Brasilien där de hamnar i slumområden, eller om mammor med små barn som i brist på pengar fortsätter sin vandring söderut till fots längs vägar i Colombia eller Ecuador.
FN beräknade i augusti att 2,3 miljoner människor hade lämnat Venezuela under de senaste tre åren. Det motsvarar över sju procent av landets befolkning, meddelade FN:s språkrör Stephane Dujarric.
Men kort därpå, i september, beräknade internationella humanitära organisationer att antalet migranter uppgick till mellan 3,5 och 4 miljoner människor.
Oscar Hernández, som är chef för ett utbildningscenter för migranter, säger till IPS att det bara är beräkningar, eftersom det inte finns några pålitliga siffror att utgå ifrån och eftersom en del reser utomlands som papperslösa. Men han bedömer att närmare en tiondel av landets 31 miljoner invånare gett sig av.
– Det handlar om en mycket, mycket allvarlig kunskapsflykt. Det kommer att stå oss dyrt att så många högutbildade, lärare och studenter, människor som är i sin produktiva ålder, ger sig av, säger han till IPS.
Vid landets största universitet, Venezuelas centrala universitet, har antalet inskrivna studenter minskat från 47 000 till 32 000 under de senaste tio åren, berättar universitetets personal.
– Professorer, studenter och administrativ personal ger sig av för att söka nya utmaningar, säger Patricia Rosenzweig, som är biträdande rektor för ett annat universitet, Andernas universitet, för IPS.
Många branscher drabbade
Vårdförbund beräknar att närmare 20 000 läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal har lämnat landet under det senaste decenniet.
Chefen för en av landets viktigaste banker berättade nyligen för en grupp journalister att även finansbranschen har drabbats hårt.
– Först åkte cheferna, sedan datateknikerna, och nu tar vi emot allt fler uppsägningar från kassapersonal och motorcykelkurirer.
Enligt officiella uppgifter har 870 000 venezuelaner bosatt sig i Colombia, 414 000 i Peru, 325 000 i Chile och ytterligare många tiotusentals i Panama, Argentina, Brasilien och Uruguay. Ytterligare 340 000 personer har begett sig till Ecuador bara i år, varav en tredjedel blivit kvar i landet, medan resten uppges ha rest vidare.
Dessutom har ytterligare en halv miljon människor flyttat längre bort, till USA eller Spanien. Félix Seijas, som är chef för det lokala opinionsinstitutet Delphos, beräknar att ytterligare 800 000 venezuelaner kommer att lämna landet bara i år.
Socialpsykologen Colette Capriles, vid Simón Bolívar-universitetet i Caracas, menar att migrationen är svårstoppad.
– Om människor beslutar sig för att ta sig till Lima till fots så beror det på att de anser att de nått en gräns och att de har minimala möjligheter att kunna överleva i Venezuela. Verkligheten driver fram deras beslut.
Jonathan Martínez arbetar som kypare på en liten restaurang i Caracas. Han säger att han beslutade sig för att lämna landet efter att president Nicolás Maduro blivit återvald i våras.
– Inget förändras, allt blir bara sämre. Jag håller på och sparar pengar för att jag och min fru ska kunna köpa biljetter till Medellín i Colombia.
Nicolás Maduro återvaldes i maj vid ett val där en majoritet av oppositionspartierna inte deltog. Det var ett val som saknade legitimitet enligt de flesta bedömare. Sedan dess har regeringen visat att de tänker fortsätta på inslagen linje medan landets oppositionskrafter är splittrade.
Krisen riskerar att förvärras
Efraín Rincón vid opinionsinstitutet Consultores 21 säger att den ekonomiska krisen är den absolut främsta orsaken till att människor vill lämna landet. Venezuelas parlament, som domineras av oppositionen, uppger att inflationen under augusti bara fortsatte uppåt och att den under året uppgår till hela 34 680 procent. Internationella valutafonden bedömer att inflationen för helåret kan uppgå till astronomiska siffror.
På senare tid har presidenten infört en rad åtgärder som syftar till att minska hyperinflationen, men oppositionen och näringslivsföreträdare menar att åtgärderna snarare riskerar att ytterligare förvärra krisen.
Traditionellt har Venezuela varit ett land som tagit emot många migranter. I mitten av 1900-talet flyttade många tusentals spanjorer, portugiser, italienare, libaneser och syrier till landet, och efter det anlände många från andra delar av Latinamerika.
Men nu är alltså situationen den helt motsatta och experter menar att den stora migrationskrisen som situationen i Venezuela har orsakat inte visar några tecken på att minska i omfattning.