Prenumerera

Logga in

Energi · Mat med Jenny

Gråärtan tar plats i baljväxtbranschen

Hans Lundholm/Örebro universitet | Forskaren Magnus Westling driver projektet där filodegsrullar med gråärta ska testas på skolelever.

Gråärtan kan bli nästa stora trend på baljväxtmarknaden. Forskaren Magnus Westling på Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan är fast besluten om att introducera ärtan på svenska matbord. I oktober ska ärtan testas i fem skolbespisningar i Örebro län.

Eleverna ska serveras filodegsrullar av gråärta till lunch. Deras åsikter kommer sedan att användas i forskning vid Örebro universitet. Syftet är att utveckla klimatsmarta, gastronomiskt intressanta och näringsriktiga måltider.

Gråärtan är en av våra äldsta kulturväxter och har odlats länge och på många platser i Sverige. Den har positiva miljöegenskaper genom en god förmåga att anpassa sig i förändrade klimat och en stark motståndskraft mot nya sjukdomar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Till Syre >>
Till Syre >>
Till Syre >>
Till Syre >>