Denna vecka ska Donald Trump för andra gången tala inför FN:s generalförsamling och dessutom leda ett möte inom säkerhetsrådet. Den oberäknelige presidentens utrikespolitik har redan fått stora konsekvenser för världsorganisationen, och många befarar att nya förändringar kan vänta.
Sedan förra året har USA skurit ned sitt stöd med 300 miljoner dollar till FN-organet UNRWA, som ger hjälp till palestinska flyktingar, samt med 69 miljoner dollar till befolkningsfonden UNFPA, som arbetar för reproduktiv hälsa.
Samtidigt förekommer det omfattande spekulationer om att USA senare under året kommer att lägga fram en resolution som innebär att landets bidrag till FN skärs ned, ett bidrag som för närvarande utgör 22 procent av den årliga budgeten.
USA:s FN-ambassadör Nikki Haley har även hotat att dra in det amerikanska biståndet till länder som röstade för en resolution som fördömde USA:s erkännande av Jerusalem som Israels nya huvudstad.
På tisdagen ska den amerikanske presidenten hålla tal inför FN:s generalförsamling och på onsdagen även agera ordförande för ett möte inom säkerhetsrådet. Detta i en organisation som Donald Trump varit känd för att förakta ända sedan han krävde en omförhandling av Parisavtalet från 2015, som undertecknats och ratificerats av 180 länder.
I maj i år beslutade Donald Trump dessutom att dra sig ur kärnenergiavtalet med Iran, trots att övriga länder som undertecknat avtalet vägrade att följa efter.
Presidenten har beskrivit världsorganisationen som ”en social klubb”, och inom FN befarar man att fler utspel är att vänta.
Norman Solomon, som är chef för den Washingtonbaserade organisationen Institute for Public Accuracy, är mycket kritisk till utvecklingen under den amerikanske presidenten.
– Världen är för stor, mångskiftande och fantastisk för att dess viktigaste organisation ska få hållas gisslan av USA:s regering.
Han menar att Donald Trumps ”galenskap” må vara ”chockerande”. Men anser samtidigt att den nuvarande linjen egentligen endast utgör en mer extrem form av politik gentemot FN, som även tidigare har kommit till uttryck av andra administrationer, men då under mjukare former. Norman Solomon menar dock att den amerikanska regeringens ”förakt” för internationella lagar, för humanitära prioriteringar och för FN som institution har nått nya nivåer under Donald Trump.
– Den destruktiva arrogans som präglas Washingtons nuvarande politik och som i FN representeras av ambassadör Nikki Haley, måste fördömas och bekämpas, säger Norman Solomon.
Donald Trump har även som en del av hans kritik mot det internationella handelssystemet hotat att dra sig ur Världshandelsorganisationen, WTO, samtidigt som han planerar att bryta upp fler handelsavtal och införa nya handelstullar.
Samtidigt har han sina anhängare i Washington. Stephen Moore vid den konservativa tankesmedjan Heritage Foundation har exempelvis föreslagit att Donald Trump bör motta årets Nobelpris i ekonomi.
Presidenten har under sin tid vid makten mött hårda fördömanden från omvärlden efter flera kontroversiella uttalanden. Ett av dem var när han beskrev Haiti och länder i Afrika som ”skithålsländer”, ett annat när han sade att nigerianer som besöker USA aldrig skulle vilja ”återvända till sina hyddor”. Vid varje tillfälle har dock presidenten förnekat dessa uttalanden, trots att de offentliggjorts av trovärdiga källor.
Mouin Rabbani, vid Institute for Palestine Studies i Washington, säger att det är mycket svårt att veta vad Donald Trump kommer att göra i nästa skede. Men han tror att presidenten vid sitt tal i FN kommer att fokusera på att isolera Iran, om han nu väljer att hålla sig till sitt manus.
– Detta är intressant med tanke på att kärnenergiavtalet är en internationell uppgörelse som har ratificerats av FN:s säkerhetsråd, och att Iran ansetts leva upp till sina förpliktelser. Att USA på egen hand frånsäger sig sina förpliktelser i enlighet med detta avtal utgör en öppen överträdelse av både internationella lagar och landets förpliktelser gentemot FN, slår Mouin Rabbani fast.
Nyligen meddelade USA:s nationella säkerhetsrådgivare John Bolton att landet med kraft kommer att motarbeta eventuella utredningar om krigsbrott av Internationella brottmålsdomstolen, ICC, om dessa riktas mot amerikanska medborgare – det vill säga amerikanska soldater – eller landets allierade.
Mouin Rabbani menar att Donald Trumps besök vid FN-högkvarteret kommer att bli mycket intressant att följa – även vid sidan av talet inför generalförsamlingen.
– Det är kanske än mer intressant att han ska hålla i ett möte i säkerhetsrådet, där USA innehar ordförandeposten denna månad.
Inom säkerhetsrådet finns det krav på att deltagarna ska respektera vissa protokoll och regler, och Mouin Rabbani menar att det ska bli mycket spännande att se hur Donald Trump förhåller sig till det. Alla bör samtidigt lyssna noga på vad presidenten säger.
– Om han levererar allvarlig kritik mot FN, och i synnerhet säkerhetsrådet, så kan vi förvänta oss att Washington genomför nya åtgärder för att försvaga och nedfinansiera världsorganisationen och dess olika organ. Det vi på senare tid har sett gällande UNRWA och ICC kan visa sig vara endast en förvarning om vad som väntar, säger Mouin Rabbani.