Startsida - Nyheter

Glöd · Debatt

Varför inte bygga stad i dag?

Fredrik Sandberg/TT | Att bygga Gamla stan i dag hade varit olagligt, skriver Harald Enoksson från nätverket Yimby.

DEBATT Dom populäraste bostäderna i samtliga stora svenska städer är centralt belägna lägenheter med slutna kvarter och verksamhet i bottenplanet strax intill. Bor du i en sån är du antingen höginkomsttagare, eller ställde dig i kö för länge sen så att du får en central lägenhet till låtsashyra. Att bo i såna lägenheter är också bra alternativ för miljön. Du åker betydligt mindre bil än någon i glesbygd eller på landsbygden, du är till och med ute i det gröna mer än någon i den ”gröna” förorten enligt forskning. Visst är centralboende totalt sett mer miljöbelastande än glesbygdsbor, men det är för att de har större inkomst – centralboende låginkomsttagare har lägre miljöpåverkan än perifera låginkomsttagare, och centralboende höginkomsttagare har lägre miljöpåverkan än perifera höginkomsttagare. Så varför kan vi inte göra fler svenskar till centralboende, när det är det så många svenskar vill?

Det verkar bygga på ett förakt mot den gamla stan. 1934 skrevs ”Kris i befolkningsfrågan” och nya, stora bostäder började byggas. Under de kommande decennierna kom en rad lagar och regler för vad som får byggas och vad som inte får byggas. Att bygga Stockholms Gamla stan i dag vore olagligt.

Därtill har vi ett skattesystem som inte försvarar nybyggnation – du betalar inte skatt för den mark du använder, utan för den boklara area du bygger. Men huruvida ditt hus ligger i innerstan, där allt redan finns, eller längs en pendeltågslinje dit kommunen måste dra el och vatten påverkar inte ditt företagspris. Antalet överklaganden i det första fallet gör det dock till en lång och svår affär, jämfört med att bygga ytterligare en förort nånstans där ingen bor.

Vad gäller tätheten så slår UN Habitat fast att städer måste byggas med minst 15 000 inv/km2 för att ha en trovärdig chans att byggas med en tillräckligt bra kollektivtrafik att klara klimatet. Det är strax under vad Södermalm har i dag, men långt över vad vi ser i våra olika förorter, inklusive Norra Djurgårdsstaden (eftersom denna även ska räkna med det obebyggda Djurgården).

Varför blir det så här? Vad i staten gör det så svårt att bygga stad – äkta gammaldags stad med allt vi vill ha? Är du på Almedalen så missa inte vårt seminarium i Syretältet torsdagen den 5 juli kl 15–15.50 då vi frågar ut en rad miljöpartister (och en centerpartist) om detta!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV