Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Forskare: ”Omedelbar nedrustning en fantasi”

Nordkoreas ledare Kim Jong Un och Sydkoreas president Moon Jae-in möttes förra helgen i den demilitariserade zonen.

Träffas eller inte träffas. Turerna kring ett eventuellt toppmöte mellan USA:s president Trump och Nordkoreas högsta ledare Kim Jong Un har varit många. Men viktigare för en fredlig utveckling är vad som sker mellan Nord- och Sydkorea, menar freds- och konfliktforskaren Shannon N Kile.

I förra veckan skrev president Trump brev till Kim Jong Un och ställde in det planerade toppmötet i Singapore. Men sedan dess har det hörts mer positiva tongångar från Vita huset och i veckan har en amerikansk delegation varit på plats i Nordkorea. Om det blir något möte på högsta nivå återstår att se, men kanske är det inte heller den viktigaste frågan.

Shannon N Kile, freds– och konfliktforskare på Sipri, anser att det är mer väsentligt vad som sker på den koreanska halvön. I synnerhet ur ett nordkoreanskt perspektiv. USA är en viktig spelare som inte kan ignoreras, men för regimen är grannen i söder viktigare, menar Shannon N Kile.

– Jag tror att det finns en genuin ambition att förbättra livsvillkoren för det nordkoreanska folket och ett sätt att göra det är förbättra relationen med Sydkorea, säger han.

Shannon N Kile uppfattar att det finns en tydlig politisk vilja till avspänning också i Sydkorea.

– För tillfället ligger deras fokus på vad man skulle kunna kalla ”mjuka” frågor som att låta familjer som finns på båda sidor av gränsen återförenas, säger han.

I förra veckan förstörde Nordkorea vad man uppger vara en testanläggning för kärnvapen inför ett stort journalistuppbåd. Men vilken betydelse det har är oklart. Bedömare menar att den snabbt skulle kunna byggas upp på nytt. Enligt Shannon N Kile kan man inte förvänta sig en snabb nordkoreansk nedrustning.

– Min känsla är att de är villiga att göra en principiell överenskommelse om att avveckla sina kärnvapen, men inte till ett fastslaget datum. Att nordkoreanerna omedelbart och oåterkalleligt skulle ge upp sina kärnvapen är ren fantasi, säger han.

I USA finns en stor skepsis till följd av tidigare brutna nordkoreanska löften om nedrustning, enligt Shannon N Kile. Den senaste tiden har olika signaler när det gäller om man är berett att förhandla om att lätta på sanktionerna i landet innan Nordkorea avvecklat sina kärnvapen. Den nationella säkerhetsgivaren John Bolton har torgfört en hård linje och väckte nyligen nordkoreansk vrede genom att kräva ”fullständig, kontrollerbar och oåterkallelig” nedrustning.

– Det är tydligt att det finns krafter inom administrationen som inte vill ha diplomatiska förhandlingar med Nordkorea. Dit hör John Bolton, säger Shannon N Kile.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV