Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Nyval kan stå för dörren i krisande Italien

Massimo Percossi/Ansa/AP/TT | Carlo Cottarelli lämnar presidentpalatset i Rom efter sitt möte med Sergio Mattarella.

Ekonomen Carlo Cottarelli får i uppdrag att bilda ny regering i Italien. Det är dock oklart om den tidigare IMF-chefen lyckas få något gjort, eftersom han saknar stöd av valvinnarna Femstjärnerörelsen och Lega. ”Det är turbulent”, säger Italienkännaren Ann-Cathrine Jungar.

Den tidigare IMF-chefen Cottarelli fick president Sergio Mattarellas mandat efter ett möte vid lunchtid på måndagen.

– Jag tänker komma till parlamentet med ett program som, om jag vinner ledamöternas förtroende, inbegriper en omröstning om budgeten för 2019. Sedan kommer parlamentet att upplösas, och det blir val i början av 2019, säger han efter sitt möte med presidenten, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Utnämnandet är den senaste turen i turbulensen efter parlamentsvalet i mars i år. Så sent som förra veckan såg det ut som att valvinnarna, populistiska Femstjärnerörelsen (M5S) och främlingsfientliga Lega, skulle lyckas få ihop en regering tillsammans. Men Mattarella tog till det ovanliga greppet att stoppa partiernas förslag till ekonomiministerposten, den 81-årige ekonomen och eurokritikern Paolo Savona.

Det fick premiärministerkandidaten Giuseppe Conte att hoppa av – och regeringskrisen var ett faktum.

Cottarellis regering kommer antagligen att stöta på patrull direkt, bedömer ekonomen själv. Parlamentet ska nämligen säga sitt om hans ministär, och M5S och Lega är redan ilskna på presidentens inblandning.

Ann-Cathrine Jungar, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola, konstaterar också att kritiken mot teknokratregeringar var en bidragande orsak till M5S framgångar i valet 2011.

– Det här kommer att fortsätta. Det är alltid högt tonläge i italiensk politik, och starka konflikter, säger hon.

Att baxa en budget genom parlamentets båda kammare blir minst sagt en utmaning. Jungar säger att det nu blir ett förhandlingsläge.

– Cottarelli kan inte lägga en budget som inte får stöd. För då blir han alldeles förlamad i sitt uppdrag, säger hon.

Det hela kan sluta i ett tidigarelagt nyval, kanske redan i höst, om den nyutnämnde premiärministern inte får stöd av parlamentet. Jungar utesluter inte att det blir så. Enligt henne hade den tänkta populistiska regeringskoalitionen ganska brett stöd i opinionen – och kan tjäna på ett nyval.

– Man kan tänka sig att (presidentens veto) kan bidra till ett ännu större politikerförakt. Fronten mellan (M5S-ledaren) Di Maio och (Legas partiledare) Salvini är ju fortfarande enad, de har inte börjat bråka med varandra än. Så jag tror nog att både Femstjärnerörelsen och Lega som antietablissemangspartier kan gynnas av det här, om nyval blir fallet, säger hon.

Även om det förekommit tidigare är det ett ovanligt drag att presidenten stoppar ministerutnämningar.

Den tilltänkte ekonomiministern Savona har tidigare talat om att Italien ska lämna euron, vilket enligt presidenten gör honom omöjlig i rollen. Mattarella hänvisar till att han ”måste skydda italienarnas besparingar”, och poängterar att han godkänt alla andra förslag till ministrar som lagts fram.

– Man vet inte om han bara ville byta ut ekonomiministern, eller om han ville få till stånd ett nyval, säger Jungar.

Fakta: Presidentens befogenheter

Italiens president har begränsad makt, men också två viktiga maktmedel till sitt förfogande.

Grundlagen ger presidenten rätt att utse premiärminister. Presidenten kan dessutom välja att godkänna eller vägra att godkänna ministrar.

Presidenten har också makt att upplösa parlamentet, en befogenhet som flera statschefer har använt sig av genom åren för att lösa regeringskriser (sedan 1946 har Italien haft 64 regeringar).
Källa: AFP

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV