En rad våldsdåd har krävt åtskilliga dödsoffer i Afghanistan den senaste tiden. Oron växer nu för ytterligare attacker. Förre utrikesministern Jan Eliasson hör till dem som nu kräver att Migrationsverket gör en ny bedömning av säkerhetsläget i landet.
Det har varit en särskilt blodig vecka i Afghanistan. I måndags fanns minst 10 journalister och 11 barn bland 30-talet döda vid två attacker i huvudstaden Kabul. Terrorgruppen IS har tagit på sig ansvaret för dåden. Brittiska public servicebolaget BBCs reporter Ahmad Shah hör till de dödade.
Enligt FN har antalet civila dödsoffer vid självmordsbombningar och andra attacker fördubblats i Afghanistan under det första kvartalet i år. Nu är oron stor för ytterligare attacker.
Afghanska regeringsstyrkor tappar nu mark till såväl talibanerna som IS, rapporterar Al Jazeera. Enligt en amerikansk militärrapport kontrollerar den afghanska regeringen endast 56 procent av landets territorium. Den afghanska staten uppges också ha allt svårare att rekrytera soldater.
Utrikesminister Margot Wallström (S) fördömde på Twitter attackerna mot journalister. ”Våld får inte låtas tysta fria mediers röst”, skrev hon.
På tweeten svarade den förre utrikesministern Jan Eliasson (S) med att ansluta sig till dem som kräver att Migrationsverket ska ompröva utvisningarna till Afghanistan.
”Dags för ny säkerhetsbedömning av Afghanistan”, skrev Eliasson. Något svar har inte kommit vare sig från regeringen eller Migrationsverket.
Det senaste yttrandet från Migrationsverket är från slutet av januari då man meddelade att ”säkerhetsläget följs mycket noggrant”, men att man inte ansåg att det fanns skäl att stoppa utvisningarna till landet.
Myndigheten bedömde att en stor del av attackerna riktas mot militära mål och att risken för civila att drabbas är relativt låg. Dessutom menade man att situationen i Kabul är tillräckligt stabil för att personer från andra delar av landet ska kunna leva som internflyktingar där.