Flera ledamöter inom Europarådets parlamentariska församling är misstänkt för korruption inom ramen för Azerbajdzjans ökända ”kaviardiplomati”.
I en ny utredning nämns även en svensk som bedrivit lobbyarbete för landet.
Utredningen pekar ut både tidigare och nuvarande ledamöter som haft misstänkta kopplingar till den auktoritärt styrda före detta Sovjetrepubliken.
Det finns starka misstankar att flera blivit köpta med bland annat kaviar, mattor och lyxhotellsvistelser i Azerbajdzjans huvudstad Baku.
En av de utpekade i rapporten är en svensk person, som fick betalt för att utföra lobbyarbete å Azerbajdzjans vägnar – samtidigt som denne innehade en roll i anslutning till Europarådets parlamentariska församling (Pace).
– De inblandade parlamentarikerna uppmanas att ta en paus medan en parlamentskommitté granskar deras situation fall för fall, säger Pace-ordföranden Michele Nicoletti.
Församlingen har vid flera uppmärksammade tillfällen röstat ned kritiska rapporter om Azerbajdzjan, sedan landet fick medlemsstatus i Europarådet 2001. Bland annat 2013 då en rapport pekade på situationen med politiska fångar i landet.
Rapporten har tagits fram av tre experter, däribland svenska Elisabet Fura, tidigare domare i Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Hon har arbetat tillsammans med den franske domaren Jean-Louis Bruguiere och Europadomstolens tidigare ordförande, britten Nicolas Bratza.
Utredarna vill att de etiska reglerna och kontroller kring Pace-ledamöters förehavanden förstärks.
I september avslöjade 15 europeiska mediehus gemensamt hur pengar slussats från den azeriska regimen och den ryska staten, tvättats i europeiska banker, och sedan landat hos europeiska makthavare. Det handlar om ”kaviardiplomati” värd uppemot motsvarande 30 miljarder kronor och aktiviteten var som störst i samband med azeriskt kopplade omröstningar inom Europarådet.
I Pace sitter 324 ledamöter från 47 olika länder, inklusive samtliga EU-länder. Bland dem sitter en svensk delegation med sex riksdagsledamöter från olika partier.
Europarådet lyder inte under EU. Det är en fristående samarbetsorganisation vars uttalade ambition är att upprätthålla mänskliga rättigheter, demokrati och rättssäkerhet i Europa.