Prenumerera

Logga in

Energi · I blickfånget

Louise Halvardsson ger ut egna dikter

Egenutgivning ger möjligheter att ge ut smalare litteratur eftersom upplagorna inte behöver vara så stora, säger Linda Skugge på nätförlaget Vulkan.

Drygt var åttonde bok i Sverige ges ut av författaren själv. Detta visar siffror från Kungliga biblioteket, som sedan 2016 märkt upp böcker som inte har ett förlag bakom sig.

Tendensen är ingen nyhet för Linda Skugge, vd för nätförlaget Vulkan, som sedan 2008 har erbjudit tjänster för egenutgivning.

– När vi drog igång var egenutgivningen en liten och väldigt nischad bransch, men numera är väldigt många böcker egenutgivna, och kvaliteten på många av dessa böcker ofta fullt jämförbar med förlagsutgivna böcker.

En fördel med att ge ut på egen hand är att man får full kontroll över hela processen samt att man behåller i princip hela vinsten, menar Skugge.

– Detta gör det också möjligt att ge ut smalare litteratur eftersom man inte behöver trycka upp stora upplagor för att få det att gå runt ekonomiskt, på så sätt har egenutgivningen verkligen demokratiserat och tillgängliggjort bokutgivningen för alla.

Vad finns det för fördomar mot egenutgivna böcker?
– Tyvärr finns det fortvarande ett visst von oben-tänk, speciellt bland större och mer traditionella förlag. Man ser på egenutgivna böcker som böcker som inte håller en bra kvalitet text- och formmässigt, fastän så ofta inte är fallet, säger Skugge.

För att belöna den bästa egenutgivna boken och för att öka intresset för böckerna bland allmänhet och medier instiftade Vulkan Selmapriset, ofta kallat för ”lillasyster till Augustpriset”.

– Namnet på priset är också en blinkning till Augustpriset – vi tyckte att det var ett mycket bra val att låta egenutgivarnas pris uppkallas efter en av Sveriges främsta kvinnliga författare genom tiderna, säger Linda Skugge, som säger att de i år fick in 200 bidrag att bedöma.

Elva författare är nu nominerade till Selmapriset, bland dem poeten Louise Halvardsson med diktboken ”Hejdå tonårsångest – 35 dikter innan 35”.

– För mig betyder nomineringen jättemycket. Även om jag har svårt för ordet kvalitet ger det ändå en signal om att ”det här är inte skit”, säger Halvardsson, som debuterade 2007 med ungdomsromanen ”Punkindustriell hårdrockare med attityd”.

Varför valde du denna gång att ge ut på eget förlag?
– När det gäller diktsamlingar så publicerar förlagen väldigt lite poesi. Jag har tidigare erfarenhet både av att få bok utgiven på förlag och av att ge ut själv, så i detta fall var det givet att köra på egen hand. Dessutom gillar jag det punkiga i DIY-kulturen, att få saker att hända utan att vänta på att någon auktoritet ska bestämma åt en.

En annan anledning var att Louise Halvardsson hade en specifik idé om att releasedagen för ”Hejdå tonårsångest – 35 dikter innan 35” skulle sammanträffa med dagen då hon fyllde 35 år.

– Trots att jag hatar att fylla år vill jag inte att dagen skulle gå obemärkt förbi, förklarar Louise, som anordnade ett event där 35 poeter från Göteborg läste ur diktsamlingen.

Dikter som handlar om erfarenheter som levt kvar sedan ungdomstiden. Louise beskriver den som ett farväl till tonårstiden.

– Alla kan nog känna igen den osäkra tonåringen inom sig. Jag har själv skrivit dagbok sedan jag var ung. På så sätt är alla tider i mitt liv fortfarande väldigt närvarande. Nu har jag fått en befriande distans till tonåren och kan skriva om hur viktigt det är att få vara den man är och att få se ut som man gör.

Författare som Sonja Åkesson och Patti Smith hör till inspirationskällorna. Sin egen poesi beskriver Louise som lättillgänglig. Förhoppningen är att nå ut till så många som möjligt.

– Direktheten i mina dikter kommer från spoken word-traditionen som jag kommer ifrån. Alla dikter i samlingen har tidigare framförts på scen. Min ambition är att skriva poesi som är lätt att ta till sig, för mig får poesin gärna var mindre litterär och mer rockig.

Trots att det blir allt mer populärt att ge ut böcker på egen hand är det sällan som egenutgivna böcker letar sig in på tidningarnas kultursidor.

– Många recensenter och skribenter vågar inte ge det egenutgivna en chans, säger Louise, som är glad att hon lyckats nå utanför sin egen krets av vänner och bekanta.

– Jag har en vän som jobbar på förlag som hjälper mig mycket med PR och presskontakter. Då egenutgivning har lägre status än att ge ut på riktigt förlag är det extra viktigt med korrekturläsning och se till att boken blir snygg. Jag har samarbetat med fotografer, layoutare och redaktör för att ge ett proffsigt intryck, säger Halvardsson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV