Kina har vänt blickarna mot den lilla Stillahavsnationen Vanuatu. Tidiga diskussioner har förts om att anlägga en militärbas i öriket, rapporterar Fairfax Media.
Kina är involverat i stora infrastruktur- och byggnadsprojekt med flera Stillahavsnationer, däribland Vanuatu. Några formella förslag har inte lagts fram, men diskussioner mellan ländernas regeringar ska ha förts, och höga tjänstemän i Vanuatu tror att det kommer att leda till en bas så småningom, enligt australiska mediebolaget Fairfax.
Skulle planerna bli verklighet skulle det vara Kinas andra utländska militärbas efter etableringen i Djibouti på Afrikas horn.
En eventuell etablering skulle påverka maktbalansen i Stilla havet, som i dag domineras av USA, och bli ett hot mot Australien.
– För första gången sedan 1940-talet skulle en utländsk makt med potential att hota Australiens intressen ha en militär närvaro i södra Stilla havet, säger Rory Medcalf, professor vid Australian National University, till The Guardian.
Vanuatus utrikesminister Ralph Regenvanu förnekar uppgifterna.
– Vi är ett alliansfritt land. Vi är inte intresserade av militarisering, vi är helt enkelt inte intresserade av någon sorts militärbas i vårt land, säger han till ABC.
Fakta: Vanuatu och Kina
Vanuatu är beläget på tolv större öar i Melanesien i sydvästra Stilla havet med knappt 300 000 invånare. Landet blev självständigt 1980, från att ha varit en delad koloni mellan Frankrike och Storbritannien. Landet är outvecklat och har knappt några industrier. Inkomster fås från försäljning av fisketillstånd och kokospalmer.
Kina har visat ett stort intresse för öriket och har bland annat åtagit sig att bygga nya regeringsbyggnader i Vanuatu. Kina har också byggt en stor skola och en sportarena. Nästan halva Vanuatus statsskuld är pengar som Kina lånat ut.
Källor: NE, Fairfax