Klimatförändringarna ställer Stillahavsregionen inför stora utmaningar. Antalet översvämningar, orkaner och klimatflyktingar blir fler samtidigt som regionens politiker påminner världssamfundet om att Stilla havets önationer riskerar utplåning.
Fijis premiärminister Frank Bainimarama skräder inte orden efter den senaste cyklonens framfart över huvudön Viti Levu.
Innan cyklonen Josie drog vidare hade fyra människoliv skördats, bostadsområden raserats och tusentals tvingats lämna sina hem. Klimatförändringarna är ett hot mot Fijis överlevnad som nation, menar Bainimarama.
– Som nation befinner vi oss i uppbyggnadsfasen för att kunna motstå den skrämmande nya era som väntar oss. Vi står numera inför ett konstant hot när det gäller extremt väder, säger han till nyhetsbyrån Reuters.
På Fiji är det valår och ännu så länge är det oklart hur den senaste orkanen och dess eftermäle kommer att påverka valet, men oppositionspartiet NFP har markerat sitt missnöje med att regeringen inte utropat katastroftillstånd i Fijis västra provinser:
– Vid det här laget borde regeringen ha lärt av (tidigare orkaner) att nord och väst drabbas av efterfloder och bör ha som främsta prioritet att vara förberedda med evakueringscenter och förnödenhetsförsändelser, säger Biman Prasad, partiledare för NFP, i ett uttalande.
Förutom de akuta sociala och ekonomiska utmaningar som utsatta och havsisolerade önationer som Fiji ställs inför i form av evakuerade invånare och lamslagen turistindustri har högre temperaturer orsakat ett ökande antal fall av myggburna sjukdomar, exempelvis denguefeber.
Landets hälsoministerium fann ett samband mellan 2017 års föränderliga väderbeteenden och de tre gånger så många rapporterade denguefallen som under föregående år. 2018 har fortsatt på samma sätt och på hälsoministeriet är man bekymrade över antalet patienter som kräver vård.
Fiji står för 0,01 procent av världens koldioxidutsläpp men betalar liksom många av sina Stillahavsgrannar ett högt pris för det varmare klimatet redan i dag. Klimatflyktingar har blivit en allt vanligare syn inte bara på Fiji, utan även på Samoa, Tuvalu och Vanuatu.
Nya Zeeland ser ut att bli det första landet i världen som erkänner klimatförändringar som legitimt asylskäl, och till en början erbjuds hundra visum årligen.
– Kampen mot klimatförändringarna är vår generations motsvarighet till kärnkraftsmotståndet, säger Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern till NZ Herald.