Facebooks vd Mark Zuckerberg kommer inte svara på frågor av brittiska parlamentariker om skandalen kring Cambridge Analytica. Ordförande för parlamentskommittén kallar beskedet för ”absolut förbluffande” – och premiärminister Theresa May hoppas att Zuckerberg förstår allvaret.
– Det är absolut förbluffande att Mark Zuckerberg inte är beredd att inställa sig för utfrågning, säger ordföranden Damian Collins från det konservativa partiet.
Hans uttalande kommer efter att den granskningsansvariga kommittén frågat ut Christopher Wylie, visselblåsaren som jobbat på det politiska konsultföretaget Cambridge Analytica.
Information om uppemot 50 miljoner Facebookanvändare läckte till Cambridge Analytica, som bland annat samarbetade med Donald Trumps valkampanj inför det amerikanska presidentvalet 2016.
Facebook anklagas för att ha känt till läckan under lång tid, men inte agerat. Företaget har bett om ursäkt för oförmågan att skydda informationen och säger sig ha satt in en rad åtgärder för att motverka likande händelser.
Saken utreds i både Storbritannien och USA och Facebookgrundaren Zuckerberg har kallats till förhör i den amerikanska kongressen. Källor uppger nu för CNN att han gått med på att vittna där inom några veckor.
Den brittiska parlamentariska kommittén vill fråga ut Zuckerberg. Men Facebook skriver i ett svar till kommittén att det i stället blir den tekniske chefen Mike Schroepfer och produktchefen Chris Cox som ska förklara Facebooks agerande inför kommittén. Enligt Facebook är dessa två bättre lämpade att svara på frågorna.
Collins uppmanar Zuckerberg att tänka om i fråga om att infinna sig.
–Det här är frågor som är av grundläggande betydelse och intresse för Facebook-användare, liksom för vår utredning. Vi uppmanar honom verkligen att tänka en gång till om han bryr sig över huvudtaget om människor som använder hans företags tjänster.
Premiärminister Theresa May säger att det är upp till Zuckerberg om han vill infinna sig att svara, och tillägger:
– Men vad jag hoppas är att Facebook kommer att inse varför det här är så viktigt för människor och varför människor är så oroade över det, och ser till att kommittén kan få de svar som den vill.
Bakgrund: Cambridge Analytica och Ryssland
Cambridge Analytica är ett amerikanskt dotterbolag till brittiska Strategic Communication Laboratories (SCL).
I strid med dataintegriteten påstås företaget olovligen ha sparat ner personlig information om 50 miljoner amerikanska Facebookanvändare via en speciell app. Intrånget beskrivs som ett av de största hittills hos Facebook.
Cambridge Analytica lade 2014 också in långtgående frågor om Rysslands president Vladimir Putin i opinionsundersökningar till amerikanska fokusgrupper. Det handlade om allt från Putins popularitet till rysk expansionism.
Enligt USA:s federala valkommission anlitade Trumpkampanjen Cambridge Analytica i juni 2016 och betalade över 6,2 miljoner dollar (motsvarande nära 51 miljoner kronor) för dess tjänster.^
Enligt flera dokument hade företaget 2014 och 2015 minst tre möten med höga företrädare för den ryska oljejätten Lukoil, i Storbritannien och i Turkiet. Enligt två tidigare SCL-anställda var ryssarna mycket intresserade av hur data användes för att påverka amerikanska väljare, rapporterar New York Times.
Men när SCL:s vd Alexander Nix frågades ut i det brittiska parlamentet i februari förnekade han alla affärskontakter med ryska intressen. Nu säger både Lukoil och SCL att mötena inte handlade om politik.
Den brittiska datainspektionen har inlett en utredning av Cambridge Analytica och Facebookchefen Mark Zuckerberg har kallats till förhör i den amerikanska kongressen.
Samtidigt utreder USA:s särskilde åklagare Robert Mueller sedan en tid tillbaka kopplingar mellan Ryssland och Trumps kampanj inför presidentvalet.
Källor: Channel 4 News, The New York Times, The Guardian