En milisledare och en polisman har gripits för morden i Kongo-Kinshasa i mars i fjol på svenska Zaida Catalán, amerikanen Michael Sharp och en lokal tolk.
Gripandena av de båda männen skedde i lördags, enligt Manix Kabuanga, biträdande guvernör i Kasaiprovinsen. Det är den andra och tredje mannen som grips för morden. I december bekräftade kongolesiska myndigheter att de gripit en man som då pekades ut som en av hjärnorna bakom morden.
Catalán och Sharp var experter för en FN-kommitté direkt under FN:s säkerhetsråd med uppdrag att bland annat övervaka sanktionerna mot Kongo-Kinshasa och utreda misstänkta massakrer.
Nu uppger myndigheterna att de två senast misstänkta greps i lördags i orten Bukundo, där svenskan och amerikanen hittades mördade. Milisledaren ska ha tvingat in de FN-anställda i tät vegetation och där ska morden ha utförts.
Myndigheterna har lagt skulden för morden på lokala rebeller som kallas Kamwina Nsapu, men också regeringsstyrkor misstänks för att ha utfört svåra övergrepp i området.
En hög officer kallar de två senaste gripandena för ett ”betydande framsteg” i utredningen.
Fakta: Cataláns uppdrag i Kongo-Kinshasa
Zaida Catalán arbetade som expert för en FN-kommitté direkt under FN:s säkerhetsråd med uppdrag att bland annat övervaka sanktionerna mot landet och utreda misstänkta massakrer.
Den 13 mars rapporterades Catalán saknad tillsammans med expertgruppens samordnare, amerikanen Michael Sharp, och deras tolk Betu Shintela.
Stora delar av Kongo-Kinshasa har präglats av oroligheter och krig under lång tid. UD avråder sedan 2006 från resor dit. Flera miljoner människor har dött som en direkt eller indirekt följd av krigen. Mycket av motsättningarna har kretsat kring naturfyndigheter men har även etniska undertoner.
FN:s fredsbevarande insats Monusco är världens största med 22 000 anställda och har pågått i 17 år. Monusco har en årlig budget på över tio miljarder kronor.
Källor: FN, Reuters, The New York Times