Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Stormakter dominerar världens vapenhandel

Eugene Hoshiko/TT/AP | En japansk soldat framför det amerikanska luftvärnssytemet Patriot, ett vapensystem som Sverige nyss har köpt av USA.

Fyra av de fem länder i världen som exporterar mest vapen ingår i den grupp som har permanenta platser i FNs säkerhetsråd, visar en ny rapport från fredsforskningsinstitutet Sipri.

Tillsammans stod världens fem ledande vapenexportörer bakom 74 procent av den samlade vapenexporten mellan 2013 och 2017, enligt studien.

Vid sidan av de fyra permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet – USA, Ryssland, Frankrike och Kina, ingår även Tyskland på topp-fem-listan.

Efterfrågan på konventionella vapen är stor samtidigt som många konflikter fortsätter att rasa i världen. Dit hör det långa kriget i Syrien, där många av de stridande grupperna är beväpnade med vapen tillverkade i USA, Ryssland eller Iran. En annan långvarig konflikt är den som pågår i Jemen, där saudiska styrkor strider med USA-tillverkade vapen.

Vapenleveranserna fortsätter även oavbrutet till länder som Egypten, Libyen, Iran, Indien, Förenade arabemiraten, Qatar, Afghanistan och Pakistan. En FN-diplomat som inte vill bli citerad med namn säger syrligt till IPS:

– Alla fem permanenta medlemmar av säkerhetsrådet predikar doktrinen om fredlig samexistens och om behovet av nedrustning – samtidigt som de inte har några problem med att sälja dödliga vapen till krigszoner.

Enligt Sipri har de länder i Mellanöstern som är mest plågade av konflikter mer än fördubblat sina inköp av vapen under de senaste tio åren.

Pieter Wezeman, forskare vid Sipri, säger till IPS att de konflikter som pågår i länder som Jemen, Syrien, Libyen, och flera andra länder i regionen, tillsammans med den utbredda uppfattningen att ett starkt försvar är viktigt, är de främsta orsakerna till den stora efterfrågan på vapen.

Han understryker att flera konflikter är intimt sammankopplade med att flera av länderna – i synnerhet Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Iran, Qatar och Turkiet – alla har ambitionen att stärka sina positioner som regionala stormakter.

Pieter Wezeman menar att den vidgade sprickan mellan Saudiarabien och Förenade arabemiraten gentemot Qatar ännu en gång visar hur snabbt nya spänningar kan uppstå i området – till och med mellan länder som fram till dess varit militärt allierade. Att den typen av spänningar kan uppstå så snabbt är troligen en av anledningarna till att flera länder i Mellanöstern satsar på att modernisera sina försvar, enligt Pieter Wezeman.

– De snabbt ökande vapeninköpen som görs av flera länder i regionen riskerar att leda till en regional kapprustning, säger Pieter Wezeman.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV