Barn som är födda i världens fattigaste länder, de flesta i Afrika, står fortfarande inför en ”alarmerande” hög risk för att dö. Risken kan vara 50 gånger så hög som för barn i de rikaste länderna, enligt en ny rapport från Unicef.
Under det senaste kvartalet har vi sett stora förbättringar i äldre barns hälsa, ”vi har inte gjort liknande framsteg när det gäller att minska dödsfallen bland barn yngre än en månad”, säger Henrietta Fore, chef för FN:s barnfond Unicef.
”Med tanke på att majoriteten av dessa dödsfall kan förebyggas, är det tydligt att vi sviker världens fattigaste barn”, säger hon.
Skillnaderna är stora. I Pakistan, landet med den högsta dödligheten bland nyfödda, är risken att en nyfödd ska dö en på 22. I Japan, där dödligheten är lägst bland nyfödda, är risken endast en på 1 111, enligt rapporten.
Av de 10 länder där risken är som högst ligger åtta länder i Afrika, söder om Sahara. Enligt rapporten är ”det mycket mindre troligt att gravida kvinnor får hjälp där” på grund av fattigdom, konflikt eller svaga institutioner.
Varje år dör 2,6 miljoner barn under den första månaden efter födseln. Mer än 80 procent av dödsfallen bland nyfödda skulle gå att förhindra, enligt Unicef.