Läran om hur man överlever i vildmarken utan massa prylar kallas även bushcraft och rörelsen får allt fler
följare i Sverige. Vill du lära dig att göra upp eld utan
en tändare? Gör du hellre dina behov i naturen än på campingens sunkiga toalett? Sover du hellre under stjärnorna än i ett tält?
Det är en strålande vacker höstdag vid sjön Immeln i norra Skåne. Himlen är isblå och luften är hög och klar. Vattnet ligger spegelblankt och reflekterar de omgivande träden vars kronor ser ut att stå i brand.
Vid ett vindskydd har ett tiotal personer samlats. I mitten brinner en eld och den angenäma doften av vedrök gör att magen genast börjar ge ifrån sig ett svultet kurrande. Det verkar även de andras magar göra för i rask takt plockas det fram allt från små folieinlindade matpaket som kan läggas direkt på elden till en stor gjutjärnsgryta som placeras i mitten av eldstaden.
– Bushcraft är en samling kunskaper för ett enklare och mer naturnära friluftsliv. Det handlar om att vara bekväm i naturen och istället för en ryggsäck full med prylar har jag en ryggsäck med kunskap, säger Thor Banke, en av grundarna till den ideella föreningen Bushcraft Sverige som bildades 2016.
Han pekar på elden som knastrar harmoniskt.
– Man skulle kunna göra allt detta med ett modernt primuskök, men det finns en tjusning att göra det från grunden. Att veta hur man bygger en trefot av grenar för att laga mat och hur man värmer stenar för att koka vatten. Jag tror att det finns en tjusning i att vara omodern.
Bevara och sprida kunskap
Föreningens syfte är att bevara, utveckla och sprida den mångtusenåriga kunskapen om vildmarks- och överlevnadstekniker. Det kan handla om allt från att göra upp eld till att finna ätliga växter i naturen till att främja gemenskap och hållbarhet.
– Termen bushcraft kommer från Australien från början. Den nämndes i skrift första gången på 1870-talet och har sedan färdats jorden runt. I dag symboliserar bushcraft viljan att komma ifrån vardagen och närmare naturen.
”Vi har olika erfarenheter och det är så vi lär av varandra.”
Och det verkar vara många som när en längtan om ett enklare liv fritt från prylar och måsten. Thor Banke tror att det handlar om en motreaktion mot det tekniska, ständigt uppkopplade samhället och på att miljön har fått en mer framträdande roll i vårt liv.
– Miljötänket har haft stor framgång inom politiken oavsett parti. Det är en trend, ungefär som hippierörelsen på 1960-talet, som gör att folk återigen vill söka sina rötter. Det är till exempel fler och fler som blir ”månskensbönder”, det vill säga arbetar som vanligt på dagen och sysslar med jordbruk på kvällen.
Övervikt av män
Hittills har föreningens verksamhet främst gått ut på att anordna kurser och träffar och dagens sammankomst är inget undantag. Thor Banke sveper med blicken över personerna som sitter runt elden.
– Det här är typiskt för våra träffar – någon täljer och någon lagar mat. Alla pysslar med sitt. Vi har olika erfarenheter och det är så vi lär av varandra.
Än så länge råder en stor övervikt av män inom rörelsen, vilket också återspeglas i föreningen. På Bushcraft Sveriges hemsida står det att könsfördelningen är 97,5 procent män och 2,5 procent kvinnor och att målet är att ha en jämn fördelning inom två år. Så här snart två år efter uppstart kan Thor Banke konstatera att de inte riktigt har lyckats även om trenden går i rätt riktning.
” Jag tycker mest om att bygga vindskydd och att tälja. Alla sådana saker som man inte gör hemma.”
De har därför börjat att rikta in sig specifikt till kvinnor och ska bland annat ha en minikurs för rörelsen Kvinnliga äventyrare som de hoppas ska inspirera fler att bli medlemmar.
– Det är klart att det är en utmaning att ta sig till en träff där man vet att 90 procent kommer att vara män. Jag hoppas verkligen att vi kan spräcka stereotyperna och att det ska bli mer socialt accepterat med kvinnor i naturen. Det blir så enformigt med bara män.
Lagar tacos över elden
Någon som tagit det här med att värva kvinnor på allvar är Staffan Johansson som slagit sig till ro i vindskyddet med dottern Josefin, 9 år. Hon håller i en vass kniv och täljer med jämna och bestämda tag på en bit ved som hon säger ska bli en slev. Trots att det bara är pappa Staffan Johansson som är medlem i föreningen är det inte ovanligt att Josefin följer med på träffarna eller ut i naturen när det vankas friluftsliv på egen hand.
– Jag tycker mest om att bygga vindskydd och att tälja. Alla sådana saker som man inte gör hemma, säger hon och kryper sedan närmare sin pappas varma rygg.
Vid ett bord några meter ifrån vindskyddet står Malin Emthammar och hackar grönsaker som hon ska lägga i grytan på elden. Hon och hennes sambo Daniel Simring har kört ända från Borås för att vara med på dagens träff, en enkel resa på drygt tre timmar.
– Jag har bushcraftat mycket själv på både fjäll och hav, men har inte haft ett namn på det förrän nu. Det här är ett bra komplement när man är hemma. Man får mycket i utbyte, till exempel hur man gör upp eld på fler sätt, säger hon och häller ner paprika och lök i grytan så att det fräser.
”Det är det här som folk behöver – att bara komma ut en eftermiddag. Det behöver inte vara så avancerat.”
För Malin Emthammar och Daniel Simring är naturen i princip alltid närvarande och det tillhör vardagen att gå ut i skogen och laga mat över öppen eld. Favoriterna är tacos och munkar som de lärde sig att göra när de gick Bushcraft Sveriges baskurs Basic bushcraft tidigare i år. Är de ute på en längre biltur stannar de dessutom alltid för att göra upp en eld att koka kaffe över istället för att ta med sig en termos.
Inne att vara ute
Det finns gott om studier som visar att det är bra för människors hälsa att spendera tid i naturen. Forskare vid universitetet i Illinois i USA har till exempel fastställt att naturen stärker immunförsvaret, minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och depression. I dag kan läkare till och med skriva ut natur på recept till de som under lång tid kämpat med stressymptom och depressioner. Det är dock inte bara hälsofördelarna som har fått människor att söka sig ut i naturen igen. Åtminstone inte enligt Peter Fredman, professor i naturturism vid Mittuniversitetet.
– Det har definitivt blivit mer status att vara ute och då handlar det om att antingen prestera, till exempel gå långt, klättra högt eller sova extremt, eller besöka spännande platser som sticker ut. Själva grejen är att visa upp det man gör för andra på sociala medier. Det ger ökad status, säger han.
På senare tid har det blivit en trend att vara ute, men statistiken visar att antalet människor som söker sig ut i naturen är konstant. Anledningen till att det känns som en grön revolution menar han beror på den mediala uppmärksamheten.
– Friluftslivet tar allt fler nya former som får stor uppmärksamhet, till exempel bushcraft. Totalt sett är det få utövare, men den mediala uppmärksamheten blir stor.
”Målet är att folk ska ut i naturen. Det finns ingen risk att skogen blir full.”
Malin Emthammar gör även sitt bästa för att värva andra till naturen.
– Nyligen tog jag ut min tonårsdotter och hennes kompisar, som kom i vita sneakers och med en vit handväska, för att göra upp eld och grilla korv. Att komma ut i naturen och stillheten ger en helt annat upplevelse jämfört med stan och de blev väldigt förtjusta.
Grytan på elden puttrar på och doften som sprider sig är oemotståndlig. Än är det dock inte dags för lunch. Enligt Daniel Simring tar det minst två och en halv timme för att den ska bli riktigt god. Tålamod är en dygd i vildmarken.
Inte risk för full skog
Trots en relativt neutral trend vad gäller friluftsliv fortsätter antalet medlemmar i Bushcraft Sverige dock att öka. Kanske har de knäckt koden? Jag ställer en öppen fråga till gruppen där samtliga nu sitter eller står och tittar in i elden. Vad tänker de på? De är tysta en lång stund och sedan säger alla samtidigt:
– Ingenting.
– Det är det här som folk behöver – att bara komma ut en eftermiddag. Det behöver inte vara så avancerat, fortsätter Thor Banke.
Av den anledningen kommer han och Bushcraft Sverige att fortsätta sin kamp för ett mer naturnära liv. Till exempel kommer de att satsa mer på utbildning, bland annat ett kursprogram i sex steg där deltagarna får utveckla sin kunskap inom bushcraft, samt workshops och föreläsningar.
– Målet är att folk ska ut i naturen. Det finns ingen risk att skogen blir full, säger han.
Om bushcraft:
Källa: Wikipedia och Bushcraft Sverige