Pinsamt, så pinsamt att du vill krypa ur skinnet. Det engelska cringe, vrida sig, har börjat användas för både känslan och det som framkallar den. Först på engelska, kanske i sociala medier, sedan på svenska. Cringe är ett av orden på Språkrådets nyordslista för 2017.
Man kan invända att det kanske är en dagslända. Men att ta med ett ord på nyordslistan är ingen medborgarskapsceremoni. Det är en lista över bubblare, ord som har börjat användas, blivit mycket vanligare eller ändrat betydelse under året. Många glöms bort, några blir kvar.
Dottern till en kompis invände när hennes pappa försökte sig på att använda cringe. Hon sa: ”Men pappa! Man säger inte cringe. Det är lika cringe som att dabba!”
Dab är en rörelse med armen när man dansar – också på listan.
Betyder det att dab och cringe redan är alldeles för 2017? Eller var det bara en tonårings protest mot att få sin jargong annekterad? Kanske hittar vi cringe i SAOL om fem år, med försvenskad stavning:
adjektiv: krindj, krindj, krindja, även krindjig, krindjigt, krindjiga
interjektion: cringe!
substantiv: krindj -en -ar
verb: krindj -a -ar -ade -at
Cringe liknar kränga, och orden är faktiskt syskon. De har ett gemensamt ursprung med betydelsen vrida sig, fast det ena används mer om fartyg på havet och det andra om oss själva i pinsamma situationer. Människor kan i och för sig också kränga, men mest om de är försäljare och kränger något.
Livet på nätet
För den som kränger annonsplats på nätet är det bra om det klickas på annonserna, så annonsörerna får besök på sina webbplatser och kanske till och med säljer något. Därför finns klickfarmer, alltså grupper av människor som mot betalning tokklickar på annonser, och de finns med på nyordslistan.
Blockkedjan finns också på nätet. Ordet är ett översättningslån från engelska: blockchain, som är ett digitalt kontrollsystem för till exempel transaktioner. Tekniken kom med den digitala valutan bitcoin 2009, men i dag används den i fler sammanhang.
Därmed har också ordet blivit vanligare. I september 2017 fanns det till exempel med i ett förslag till en säkrare rösträkningsprocess.
I sociala medier har kvinnor gått ut under hösten och vintern och visat hur extremt vanligt det är med sexuella övergrepp och trakasserier, stora som små.
Några har berättat mer, även vem den skyldige var – och i något fall den skyldiga. En hel del cringe för förövarna, minst sagt. Om en hashtag ska kallas ett nyord kan man fråga sig, men #metoo står i alla fall på listan.
Kär i en ickebinär
En del ord på nyordslistorna är synonymer till andra som redan finns. Andra är ord för nya begrepp. Någon har fått en idé och skapat en valuta som är oberoende av stater. Någon annan har kommit på #metoo. Och någon har kommit på ett ord för något som har funnits hela tiden, men som vi har börjat tala mer om.
År 2014 dök cispersoner och ickebinära upp på listan. En cisperson är någon som känner sig som det biologiska kön den är född med, någon som inte är transperson. Att vara ickebinär är att inte vilja relatera till att vara man eller kvinna, flicka eller pojke. Men vad kallas en person som kan bli attraherad av vem som helst, oavsett kön? Ordet bisexuell säger ju att det finns två kön och att den bisexuella kan bli sexuellt intresserad av någon som tillhör vilket som. Men ickebinära då? Och intersexuella, och alla andra som inte ser sig som kvinnor eller män?
Den som vill betona att den inte begränsar sig kan kalla sig pansexuell. Ordet är belagt på svenska sedan 2001, men finns med bland årets nyord.
Man skulle kunna tro att pansexuella dras till den grekiska bockfotade halvguden Pan, fast han är en figur som definitivt skulle hängas ut i ett gudarnas #metoo. Enligt myten förföljde han nymfen Syrinx tills hon tröttnade och förvandlade sig till ett vasstrå, men Pan skar av strået och gjorde en flöjt av det, som han sedan brukade spela på.
Men pansexuella är inte specifikt intresserade av halvgudar som inte kan ta ett nej. Pan– i pansexuell är visserligen också grekiskt, men betyder allt, allomfattande. Ett pandemonium är ett tillhåll för alla möjliga och omöjliga demoner, en panteist uppfattar hela världen som en gud och en pandemi är en epidemi som drabbar hela världen.
Efter plastbantningen
De senaste åren har en del nya ord handlat om omställning. Nerväxt och plastbanta blev vanliga 2014, dumpstra och delningsekonomi nådde nyordslistan 2015 och året därpå kom lånegarderoben och matsvinnsbutiken. En lånegarderob är en sorts bibliotek för kläder, en matsvinnsbutik säljer mat som annars skulle slängas.
2017 dök ordet rekoring upp. En rekoring består av konsumenter och producenter som samlas i sociala medier för att köpa och sälja närproducerad mat. Enligt SVT Halland fanns det i oktober 50 rekoringar i landet. Den största finns i Varberg.
Reko i rekoring är en förkortning av rejäl konsumtion. Med det menas inte att man konsumerar rejält mycket utan rejält bra. Reko, helt enkelt.
Ett annat nyord med hållbarhetstema är hyberavdrag, som tar omställningstankarna ända in i maktens korridorer. Hyberavdraget är ett avdrag för begagnade varor, reparationer och hyrtjänster. Både ordet och förslaget kommer från utredningen Cirkulär ekonomi, vars namn var ett av 2016 års nyord.
Ett ord att ha med sig
Blorange är en färg på hår, blont fast orange. Rödblont, tänkte jag och bildgooglade. Men blorange är pastelligt orangerosa, från bleknad morot till lingon och mjölk. Aprikosrosa hade man sagt på 80-talet, fast om träningsoveraller och väggar, inte om hår. Som Donald Trumps hår, sa någon. Min gissning är att blorange är ett ord som bleknar snabbt.
Renovräkning kan du råka ut för om hyresvärden lyxrenoverar din bostad och sedan höjer hyran så mycket att du inte kan betala den. Det är ett översättningslån – renoviction heter det på engelska. Ordet låter lite osmidigt på svenska, men det är en viktig sak att ha ett ord för.
Handikappförbunden har bytt namn under året, och de har tagit fasta på att allas rätt att fungera. Oavsett om man har en funktionsnedsättning eller snarare ser det som en variation, som är bra ibland och jobbig ibland. Resultatet blev Funktionsrätt – både ett namn och ett begrepp. En fungerande vård, en fungerande skola, ett fungerande arbetsliv och så vidare, det har alla rätt till, säger Funktionsrätt.
Jag tycker att det är ett bra ord att ha med sig in i det nya året. Gott nytt ord!