En man har gripits misstänkt för mordet på Zaida Catalán i Kongo-Kinshasa – men myndigheterna lämnar inga uppgifter till svenska Åklagarmyndigheten. – Sverige kräver en professionell och rättssäker brottsutredning, säger utrikesministerns pressekreterare till TT.
Svenska Åklagarmyndigheten har fortfarande inte fått någon information från myndigheterna i Kongo-Kinshasa om utredningen kring mordet på den svenska FN-experten Zaida Catalán i mars 2017. Kammaråklagare Sara Nilsson, som ansvarar för den svenska utredningen, säger att hon har begärt flera uppgifter men att hon inte fått svar.
– Jag har fortfarande inte fått del av den bevisning som kan finnas, säger Nilsson till TT.
Den enda information från utredningen som når henne är den som myndigheterna i landet väljer att kommunicera till medier.
– Vi har skickat en begäran om rättslig hjälp och jag vet att det har påmints vid flera tillfällen, säger Nilsson.
– När det gäller den svenska förundersökningen och de åtgärder som svenska myndigheter kan vidta kan inte jag se att vi kan göra något mer.
TT har sökt utrikesminister Margot Wallström (S) för en kommentar. Hennes pressekretare Erik Wirkensjö säger att Sverige i mycket tydliga ordalag har uppmanat Kongo-Kinshasas regering att samarbeta fullt ut med de nationella utredningarna och med FN:s utredning.
– Sverige kräver en professionell och rättssäker brottsutredning av det kongolesiska rättsväsendet, vilket vi också framfört till landets företrädare, säger han.
På lördagen bekräftade kongolesiska myndigheter att de gripit en man som pekas ut som en av hjärnorna bakom morden på Catalán, amerikanen Michael Sharp som hon reste med och en lokal tolk, rapporterar den franska radiokanalen RFI.
Mannen, Constantin Tshidime, greps under natten mot lördag i en by i närheten av den plats där Catalán mördades. Enligt kongolesiska myndigheter är han högt uppsatt i Kamuina Nsapu-milisen som anklagas för att ha genomfört mordet, enligt myndigheterna. Källor till RFI uppger dock att myndigheterna känt till mannens gömställe i flera veckor, men att beslutet att gripa honom fattades först på fredagen.
Sara Nilsson kan dock inte kommentera gripandet på grund av det obefintliga informationsutbytet. Inte heller UD har fått bekräftade uppgifter om händelsen, enligt Erik Wirkensjö.
– Det är klart att det är mycket olyckligt och frustrerande att ett sådant allvarligt brott har så stora problem utredningsmässigt, säger Sara Nilsson.
Åklagarmyndigheten kan inte utesluta att kongolesiska myndigheter var inblandade i händelsen.
Kongo-Kinshasa uppgav i september att minst nio personer hade gripits med anledning av morden, enligt Reuters.
Fakta: Cataláns uppdrag i Kongo-Kinshasa
Källor: FN, Reuters, The New York Times