Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Lokala partier vinner mark runt Stockholm

Stadigt förankrade i lokalsamhället, fria från ideologiska låsningar. Företrädare för två av länets allt fler lokala partier ser bara fördelar med att begränsa engagemanget till den egna kommunen.

Valet 2018

År 2012 hörde Lars-Ove Löf till de Solnabor som upprördes över planerna på att bygga bostäder runt Råstasjön. Både naturvärden och ett viktigt område för rekreation var hotade, tyckte han och Nätverket Rädda Råsta-sjön. Mark– och miljödomstolen höll med och satte stopp för bebyggelse inom strandskyddsgränsen.

Efter den juridiska fajten var Lars-Ove Löf med och bildade Solnapartiet 2016. Fortfarande är Råstasjön – där Solnapartiet vill skydda ett större område – och grönområden i allmänhet viktiga frågor för partiet. 

– De vill bygga sönder det mesta gröna, säger han.

Solnapartiet är ett exempel på ett lokalt parti som uppstått kring en sakfråga där folkviljan går i otakt med majoriteten i kommunfullmäktige. Ett annat skäl att starta ett nytt parti är upplevelsen av att det område man bor i är förbisett av den övriga kommunen. I Solna finns Bergshamrapartiet, i Huddinge Drevvikenpartiet och i Botkyrka Tullingepartiet.

För de senare är hjärtefrågan given: Bilda en egen kommun.

Missnöje med skolorna

Norra Botkyrka hör till landets mest utsatta områden ur ekonomisk synvinkel. Tullinge och de omgivande områdena i söder har mer resursstarka invånare, men hamnar i kläm när kommunen riktar sina insatser till miljonprogramsförorterna i norr, menar Anders Thorén, partiledare för Tullingepartiet.

– Så gott som allting i Tullinge är eftersatt. Kommunen har en stark press på sig att få ordning på de ganska utsatta norra delarna av Botkyrka, säger han.

Missnöje med skolorna i Tullinge var en viktig orsak till att partiet bildades strax före valet 2006 och på ett par veckor lyckades värva 700 röster, vilket räckte för ett mandat.

– Det fanns inte pengar till vare sig skolböcker eller underhåll, säger Anders Thorén.

Och det är inte bara de kommunala verksamheterna som ger Tullingebor en känsla av att vara åsidosatta i förhållande till den norra halvan av kommunen. Också den sporadiska polisnärvaron väcker frustration.

– Man får vara glad om de kommer och tittar till Tullinge någon gång i veckan.

Klar nej-seger

År 2010 röstade var tionde Botkyrkaväljare på partiet som då nådde sitt bästa resultat hittills. I Tullinge stödde hela 44 procent partiet och med det i ryggen samlade man in tillräckligt med namnunderskrifter för att tvinga fram en folkomröstning om att få bilda en egen kommun.

Till Tullingepartiets förtret fick hela Botkyrka delta i omröstningen som slutade med en nej-seger. Men att en klar majoritet av väljarna i Tullinge sa ja till egen kommun har gett Anders Thorén kraft att kämpa vidare med frågan.

– Det finns en stark önskan att bryta sig loss och sköta sig själv.

Lokala partier kan uppstå genom splittring inom de etablerade partierna. Som Syre Stockholm berättade i vintras var det fallet i Sundbyberg.  Där slutade konflikten mellan Miljöpartiets ledamöter i kommunfullmäktige och partiets regionavdelning med att Sundbybergs Lokalparti bildades.

I Tullingepartiet och Solnapartiet saknar däremot så gott som alla partipolitisk erfarenhet sedan tidigare. En fördel, tycker både Lars-Ove Löf och Anders Thorén. Båda vittnar om hur de övriga partierna i kommunen ofta hamnar i debatter som präglas av rikspolitiken och att det uppstår ideologiska låsningar.

– För mig är kommunpolitik praktisk politik för kommuninvånarnas bästa. Vi kan stödja förslag från både höger och vänster, säger Anders Thorén.

Ett strikt lokalt perspektiv gör att man kommer närmare medborgarna, menar Lars-Ove Löf.

– Ska man utveckla Huvudsta, då ska man fråga huvudstaborna, inte titta på någon parti-strategi som man suttit på Arosmässan i Västerås och bestämt, säger han. 

Stopp för kontor

Lars-Ove Löf i Solna pekar på bygget av Friends arena som ett exempel på att kommuninvånarnas bästa inte sätts i första rummet. Kommunen gjorde en starkt ifrågasatt deal med bolagen Peab och Fabege och stadsdirektören fälldes för mutbrott. Och det är inte bara när det byggs jättearenor i kommunen som storföretag får fördelar, enligt Lars-Ove Löf. I kommunen finns runt 80 000 arbetsplatser, men bara 40 000 arbetsföra invånare. Inte minst ger ansamlingen av stora företags huvudkontor en stor inpendling med bil. Det drabbar Solnaborna, enligt Löf.

– Många av de högre tjänstemännen har tjänstebilar och då åker man inte tunnelbana och pendeltåg. Vi är totalt överkörda av bilar.

Nu vill Solnapartiet se ett stopp för nya kontor för att värna grönområden och ha plats för nya bostäder.

– Kontoren tillför ingenting längre. Företagen som kommer hit betalar inte en krona i skatt lokalt.

32 lokala partier i höstens val

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV