Vi tänker allt mer på vad vi stoppar i oss. Men hur är det med det vi utsätter våra kroppar för från utsidan? Huden är vårt största organ och otaliga gifter tar sig in den vägen, via luften
eller olika skönhetsprodukter. Positivt är att det börjar skönjas en förändring.
Genom åren har kosmetikabranschen pumpat ut enorma mängder produkter med tvivelaktigt innehåll, som kan skada både oss själva och vår natur.
Djurtester var länge snarare regel än undantag och vilka kemikalier produkterna innehöll var det ingen som talade om. Men det har tack och lov blivit en ändring på det nu.
På senare tid har efterfrågan på hälsosamma produkter ökat, delvis tack vare fokus på miljö och ett växande veganskt intresse. Ofta talas det till exempel om mikroplaster inom hudvården. Peeling, en av många men kanske den mest välkända produkten i sammanhanget, med små korn i sig med syfte att polera och rengöra huden på djupet, har traditionellt sett bestått av denna ingrediens.
En peeling kan innehålla upp till 100 000 mikroplaster, och dessa fångas inte upp i reningsverken utan åker rakt ut i sjöar och hav.
Ekologisk trend
Tidigare i år beslutade regeringen att förbjuda kosmetiska produkter som innehåller plastpartiklar, som tandkräm, kroppsscrub, schampo och balsam med mera, som har tillsatta mikoplaster. Välbehövligt, då detta innebär en minskning av plastföroreningar i våra vatten.
Förra veckan arrangerades Stockholm Beauty Week för femte året i rad. Där syntes det tydligt att den ekologiska trenden inte bara håller i sig utan ser ut att bli något som varumärkena ser som en självklarhet att arbeta med.
En annan aspekt är att det talas allt mer om veganska produkter som det finns ett växande intresse för.
Ur hållbarhetsperspektiv är det roligt att se att det ofta är en önskan om det rena och lokala som ligger bakom grundandet av varumärket. Många av de olika varumärken som representerades på mässan var grundade av personer som ville bort från syntetiska alternativ och bristen på allergivänliga produkter. Med det får vi per automatik ekologiska och veganska produkter. Ett sådant exempel är Miild som grundats av makeup-artisterna Tanja och Tine.
De är båda allergiska och valde att skapa sitt eget märke på grund av att de inte hittade något som de kunde använda. Deras serie är den första i världen som är allergi-, eko- och organic-certifierad.
Katties Åkesson har arbetat som terapeut i Stockholm i många år och är grundare av Me Anima. Katties vill bidra till att vi ska ge oss själva mer lugn och ta chansen till en stunds meditation i stadsbruset. Vegetabiliska och ekologiska oljor ligger till grund för en meditationsolja som hon nu lanserat.
– Eteriska oljor kan bidra till balans och välmående. Det är spännande att se vilken balanserande effekt växter har på människan, säger Katties Åkesson.
Tips för ökat välmående är produkter med ekologiska och rena ingredienser vars tanke är att kunna hjälpa oss att komma till ro efter en stressig arbetsdag.
Olja mot strålning
Solens strålar har vi lärt oss att skydda oss mot men fortfarande finns det ingen vidare information gällande strålningen från all vår elektronik. En del är oroliga, men de flesta verkar inte tänka på det nämnvärt. Något Börlind tagit fasta på. Märket satsar på ekologiska och vegetabiliska produkter och har tagit fram en blåljusolja som sägs blockera ljuset från skärmar från att tränga in i huden. Studier har visat att all slags strålning går längre ner i huden än vad vi tidigare trott.
Så var rädd om dig i sommar, skydda dig mot sol och skärmar och ta vara på tiden med avkoppling i vår vackra sommarstad. Ett sista sommartips som framkom på mässan är att lavendel kan bidra till att hålla löss och myggor borta. Så att förse sig med lavendelblommor kanske kan vara en sak att ta till.