I söndags genomfördes ett fackeltåg genom centrala Göteborg för att uppmärksamma alla som vittnat under #metoo. Tågen genomfördes på flera platser runt om i landet och i Göteborg deltog flera hundra. Syre Göteborg var på plats.
När fackeltåget nådde Götaplatsen möttes det av sången I can’t keep quiet – som bland annat sjöngs under de stora kvinnomarscher som arrangerades efter att Trump valdes till president i USA.
Ingegerd är en av människorna i vimlet på Götaplatsen. Hon bär sin rosa ”pussyhat” från uppropet efter Trumps tillträdande, och är tydlig med varför hon är på plats.
– Det har verkligen hänt mycket sedan vi var unga, men det är samtidigt mycket kvar att göra. Nu kämpar jag för barnen och barnbarnen. Jag är glad att jag får vara med om #metoo. Vi har varit tysta i så många år! När chefen eller de manliga kollegorna tog sig friheter när jag var ung var det bara att hålla tyst. Men nu vågar fler prata. Det vill jag stödja på alla sätt jag kan. Äntligen! utbrister hon.
Samma dag som den landsomfattande aktionen lanserade finans- och försäkringsbranschen sitt upprop. Över 300 kvinnor vittnar där under parollerna #inteminskuld och #påvåravillkor om tystnadskultur och sexistisk jargong även i den branschen.
Finansminister Per Bolund (MP) har tidigare ifrågasatt varför inget upprop funnits från den mansdominerande finansbranschen, men nu har alltså även den sällat sig till de över 30 olika yrkeskårer som har organiserat egna upprop.
De stora mängderna vittnesmål om den amerikanske filmproducenten Harvey Weinsteins sexuella övergrepp och våldtäkter ses av många som startskottet för #metoo, men i själva verket startades kampanjen med tillhörande hashtag av amerikanska Tarana Burke år 2006.
Under hösten exploderade kampanjen och nu har miljontals människor vittnat om sexuella övergrepp och trakasserier under hashtagen.