Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Gerillakrig mot övergrepp

I söndags samlades ett gäng gerillaslöjdare för att göra en gemensam taggning på temat #metoo. Platsen var Tantolunden och med sig hade gruppen garn, buntband i plast och förstås en mängd textila budskap – broderier, virkningar och stickningar.

Gunnebostängslet nedanför graffitiväggen kunde passa allas uttryck och aktionen var igång. Efter en stunds tystnad där garn och buntband fäste taggarna trädde så budskapen fram:

”You used me like trash and threw me away”, ”Ta på dig dina intersektionella glasögon, lyssna, lär och gör nåt!” “My pussy my choice”, “Hocus pocus patriarchy is gone”, ”#metoo och sen då?”

Initiativtagare till aktionen var gerillaslöjdaren @ragtale som liksom flera andra deltagare inte vill framträda med sina vanliga namn.

Med sina publika stygn kunde @ragtale berätta om erfarenheter hon tidigare bara nämnt i sin dagbok:

– Jag har erfarenhet av ett sexuellt övergrepp som jag aldrig pratat om, innan #metoo brakade loss. Att brodera dagboksanteckningen och att sätta upp det på stan blir ett sätt att slita bort det där täcket av tystnad.

Också Ulrika Sundqvist hade med sig en egenupplevd berättelse till väggen. Hennes verk föreställer ett barn hos frisören. Min pappa bad mig köpa rakvatten hos frisören när jag var sex år gammal, och frisören tafsade för närgånget, säger hon. Hon har aldrig tidigare berättat om händelsen, men här valde hon att träda fram i textil form, varför?

– Jag har tänkt på händelsen och när jag såg uppropet kände jag att jag ville göra något av den. Det kändes viktigt att lägga skulden där den hör hemma, säger hon.


– Jag hoppas och vill tro att något håller på att hända, säger @virkavakna som virkat uppmaningen om att använda intersektionella glasögon. Frida Engström

Många i gruppen träffades för första gången under söndagen. Den gemensamma nämnaren är facebookgruppen Gerillaslöjdare Unite, där #metoo varit ett omdiskuterat ämne.

En gemensam taggning på temat såg de som en nödvändighet, då flera av berättelserna och upplevelserna är extra personliga.

Genom sitt hantverksfokus kanaliserar gerillaslöjdare händelser, politiska åsikter och samhällsfrågor. Rörelsen är stark i Sverige, med ett stort antal utövare som under många år använt garn och hantverkstekniker för att göra skillnad.

– #Metoo handlar om kollektiv tröst och om solidaritet och systerskap, så det var fantastiskt att gemensamt manifestera det i gerillaslöjd, säger @ragtale.

Begreppet gerillaslöjd håller samman strömningar som craftivism, garngraffiti och budskapsbroderi, ofta finns ett inslag av åsikter, humor och aktualitet i taggarna runt lyktstolpar, på parkbänkar eller statyer.

Precis som med annan gatukonst får inte de textila taggarna sitta uppe särskilt länge, men mycket av gerillaslöjden lever vidare i sociala medier. Där tillkommer också ständigt nya konton, som @virkavakna exempelvis, som varit aktiv sedan oktober 2017:

– Innan jag började med gerillaslöjd kunde jag inte förstå hur man kan lägga så mycket tid på att göra en grej som man ger bort. Men då ger man ju också något till en massa olika personer, istället för att virkningen bara ligger hemma i någon låda, säger hon.


Initiativtagaren till taggningen, @ragtale, broderade en autentisk dagboksanteckning hon gjorde efter ett sexuellt övergrepp. Frida Engström

Allt vanligare är det också att stråla samman för gemensamma projekt eller aktioner. @virkadygnetrunt ser en styrka i att göra gemensamt.

– Att mötas runt #metoo och i aktivismen med både nya och etablerade gerillaslöjdare är mäktigt. Gemenskapen är direkt och respekten för varandra är stor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV