I den gamla porslinsfabriken i Gustavsberg arbetar nära hundra konstnärer. Nu befarar de att tvingas bort när kommunen säljer husen.
Gustavsberg är tätt förknippat med keramik och det är också det material majoriteten av konstnärerna arbetar med. De menar nu att politikerna sätter ett kulturarv på spel när kommunfullmäktige på onsdag väntas besluta att byggnaderna ska säljas. Därmed slår man undan benen på konstnärerna, menar ateljéföreningen G-studions ordförande Lisa Wallert.
– Det här är ändamålsenliga lokaler för vår verksamhet. Det är betonggolv, golvbrunnar, stora industrihissar och en stor ugnshall. Allt vad en keramiker kan önska sig, men har svårt att investera i på egen hand, säger hon.
G-studion befarar att en ny fastighetsägare kommer att höja hyrorna så mycket att det inte kommer att vara möjligt att vara kvar – eller till och med låta de kulturmärkta husen som står på värdefull mark förfalla för att kunna riva dem.
Lisa Wallert önskar att politikerna såg värdet av det konstnärerna gör och påminner om att det till stor del är offentlig konst som tar form i ateljéerna.
– Många av tunnelbanans utsmyckningar är producerade här, säger hon.
Kommunstyrelsens ordförande i Värmdö Deshira Flankör (M) menar att en försäljning inte alls måste betyda slutet för ateljéerna.
Hon menar att verksamheten är viktig för kommunen och att man därför tittar på möjligheten att ändra i detaljplanen för att värna verksamheten. Men om kommunen behöll huset skulle man tvingas göra omfattande renoveringar och höja hyrorna, enligt Deshira Flankör.
– 100 miljoner skulle behöva investeras för att hålla den standard en offentlig miljö behöver ha, säger hon.
Lisa Wallert kan inte se att det är nödvändigt med så omfattande renoveringar i ett svep.
– Vi är inte intresserade av någon lyxrenovering. Man kan laga taket som läcker och sådana saker, resten skulle man kunna ta etappvis, säger hon.
En demonstration planeras att hållas på onsdag utanför kommunhuset i protest mot beslutet.