Startsida - Nyheter

Energi

Feministisk värme i biosalongen

Stockholms feministiska filmfestival vill öka jämställdheten inom filmbranschen och filmutbudet genom att lyfta fram film skapad av kvinnor och som skildrar kvinnors berättelser och erfarenheter. Den 22 februari invigs festivalen av kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Efter en störtflod av berättelser om sexuella trakasserier mot kvinnor, som började med sexbrottsanklagelserna mot Hollywoodproducenten Harvey Weinstein i höstas, känns det extra angeläget med film som belyser kvinnans roll på olika vis. Årets invigningstalare ser fram emot festivalen.

– Efter höstens många #metoo-uppror ska det bli oerhört intressant att ta del av festivalens utbud. Vi behöver vara många som från olika plattformar lyfter perspektiv och förhoppningsvis fördjupar debatten även efter att medier fylls av annat, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Många kanske inte tänker på hur mycket film kan bidra till omedveten sexism i samhället. Men filmer som i hög grad låter kvinnor vara bifigurer, vara objektifierade och påfallande ofta bli våldtagna, misshandlade eller mördade – eller alltihop – bidrar till en skev bild av könsrollerna. Genom att låta kvinnliga regissörer, manusförfattare eller producenter få skapa sina berättelser bidrar det till att ge en annan vinkel på kvinnor och samhällsbilden.

”Vi behöver vara många som från olika plattformar lyfter perspektiv och förhoppningsvis fördjupar debatten även efter att medier fylls av annat”

Alice Bah Kuhnke

Angels Wear White. Stockholms feministiska filmfestival

Prisbelönad film inviger

En av de filmer där det har skett är den hyllade och prisbelönta Lady Bird av regidebutanten Greta Gerwig. Lady Bird har vunnit en rad filmpriser, bland annat en Golden globe för bästa film. Den har nu chans att kamma hem priset för bästa film på Oscarsgalan i början av mars. Där konkurrerar den med storfilmer som Darkest hour, Dunkirk och The Post. Nu får Stockholmarna chans att se den före ordinarie biopremiär när filmen inviger Stockholms feministiska filmfestival.

– Det känns helt rätt att inviga med Lady Bird som vänder upp och ned på den mansdominerade American independent-genren och utmanar Hollywood genom att kamma hem de stora priserna. Mitt under pågående #metoo-revolution visar Gerwig att kvinnor inte behöver vara objekt utan kan ta plats som subjekt och berättare. Lady Bird är en käftsmäll för dem som trodde att kvinnors filmer inte kan nå den stora publiken, säger festivalchef Stephanie Thögersen.


The Judge. Stockholms feministiska filmfestival

Anna-priset delas ut

Vid invigningen kommer även filmstipendiet Anna-priset att delas ut till en person som med rörlig bild gestaltar kvinnors rättigheter. Syftet med priset är att öka insikten om betydelsen av en filmbransch där kvinnor ges lika möjligheter att berätta sina historier som ett led i att förverkliga FNs konvention om kvinnors mänskliga rättigheter och grundläggande friheter. Tidigare år har stipendiet delats ut till Fanni Metelius, Emilia Henriksson och Neta Norrmo. Vem det blir i år får vi alltså se den 22 februari när Filminstitutets vd Anna Serner tillkännager vinnaren på invigningskvällen.

Under festivalens fyra dagar får en chans till mer än bara film, flera seminarier om film och jämställdhet arrangeras liksom workshops och samtal med inbjudna regissörer och gäster. Det finns med andra ord många anledningar till att fly kylan en stund och ge sig in i biosalongernas värme.

Stockholms feministiska filmfestival

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV