Ingefära är en växt som passar att odla inne. Den trivs i rumstemperatur, den behöver inte mycket skötsel och den vill inte ha solljus hela tiden. Man kan skära loss en bit för att använda och låta resten stanna i jorden och växa.
Det är säkrast att köpa en ingefära att plantera från ett trädgårdsföretag. Ingefära från mataffären kan också gå bra, men den ska helst vara ekologisk eftersom den annars är besprutad med ämnen som hindrar den från att gro. Ingefäran ska planteras tidig vår, så nu är det är det hög tid.
Välj en färsk ingefära med svällande knoppar. Lägg den i vatten över natten. Plantera den i näringsrik såjord, gärna i en låg och bred kruka, eftersom rötterna växer horisontellt. Stick ner ingefärsknölen så att en knopp sticker upp, och täck den med ett par centimeter jord. Vattna ordentligt och ställ krukan på ett varmt ställe där det inte är för mycket sol.
Efter cirka en månad slår knölen rot och börjar skjuta skott. Ställ då krukan så ljust och varmt som möjligt. Vattna den regelbundet med sprejflaska.
Efter tre eller fyra månader kan du börja skörda små ingefärsbitar. Du kan gräva försiktigt efter knölar under ytan. Bryt eller skär det du ska använda och lägg sedan tillbaka jorden.
Du kan fortsätta att skörda din ingefära hur länge som helst om du tar väl hand om den. Rötterna fortsätter att växa. Om du vill skörda mer kan du ta upp hela roten och börja om igen.
Källa: Shenet.se