Kolindustrin ska inte längre skyddas från konkurrens av förnybart. Det hoppas röda, gröna och liberala EU-parlamentariker efter ett beslut i energiutskottet.
– Vi är överraskade och lyckliga. Det här är det första beslutet efter att EU ratificerat Parisavtalet som vi kan vara stolta över. Nu gäller det att det överlever i slutomröstningen, säger EU-parlamentarikern Jakop Dalunde (MP).
”Styrningssystem för Energiunionen” kallas det förslag som EU-parlamentets energiutskott klubbade igenom i förra veckan. Det innebär bland annat att medlemsländerna ska tvingas öppna upp sina energimarknader.
Enligt Jakop Dalunde är det avgörande för ett förnybart energisystem. Dels för att sol- och vindkraft inte är tillgänglig överallt samtidigt, dels för att länder som Tyskland inte ska kunna skydda sin kolkraft från konkurrens av förnybart.
– Danmark har investerat stort i vindkraft och många gånger blåser det så mycket att de får ett överskott. Det finns kablar, men Tyskland vägrar låta dem sälja elen för att de vill skydda sina kolarbetare, säger Jakop Dalunde.
Oftast har liberaler och konservativa röstat tillsammans i energifrågor, men den här gången anslöt sig liberalerna i energiutskottet till de grönas, socialdemokraternas och vänstergruppens linje.
Mycket återstår innan förslaget kan bli verklighet. I januari röstar hela EU-parlamentet om frågan och sedan ska parlamentets linje förhandlas med ministerrådet.
Gunnar Hökmark (M) var en av dem som röstade nej i energiutskottet. Hans medarbetare Jonathan Lundell skriver i ett mejl till Syre att ”Vi har hittills varit missnöjda med inriktningen, som innebär att investeringar styrs på ett sätt som motverkar teknologisk förnyelse och större framsteg.”