De kvinnor som väljer att inte äta upp sin moderkaka efter födseln kan vara lugna. Att äta sin egen moderkaka innebär inga mätbara fördelar, jämfört med att låta bli.
Det har beskrivits som den nya mammatrenden: att äta hela eller delar av sin egen moderkaka, framför allt i länder som USA, Frankrike och Storbritannien, men även i Sverige. Detta för att – enligt förespråkarna – minska risken för en så kallad förlossningsdepression och öka anknytningen till barnet.
Men nu kan forskare, för första gången, visa att moderkaksätande mammor vare sig mår psykiskt bättre eller är piggare än andra mammor. Anknytningen till barnet tycks inte heller påverkas.
I den aktuella undersökningen, som presenteras i tidskriften Women and Birth, jämförde forskarna tolv kvinnor som åt kapslar av sin egen moderkaka med 15 kvinnor som fick verkningslösa placebopiller veckorna efter förlossningen.
Efter att ha jämfört de båda grupperna konstaterar forskarna att de ”skarpladdade” kapslarna påverkade vare sig risken för depression eller anknytningen till barnet. Inte blev kvinnorna piggare heller, jämfört med de andra.
Däremot, skriver de, kunde forskarna konstatera att de kvinnor som åt ”moderkakspiller” hade något högre nivåer av olika hormoner, jämfört med placebogruppen.
En av forskarna, Professor Daniel Benyshek vid University of Nevada, Las Vegas, säger att studien ger något till både förespråkare och skeptiker av placentofagi, som fenomenet kallas med ett finare ord.
”Förespråkarna kan säga att hormonnivåerna var något förhöjda, medan skeptikerna kan se studien som bevis för att placentofagi helt enkelt inte fungerar”, säger han i ett pressmeddelande.
Om och i så fall hur de förhöjda hormonnivåerna har någon annan terapeutisk effekt vet inte forskarna.
Förra året och i en annan studie visade forskarna att moderkaka inte är en lika bra källa för järn såsom förespråkare av placentofagi hävdar.
Fakta: Moderkaka som smoothie
Källa: Babyhjälp