Startsida - Nyheter

Radar · Nyhet

Mer än var tredje stöder basinkomst

Mer än en tredjedel av svenskarna stöder basinkomst. Frågan kan vara på väg upp på dagordningen, tror förespråkare. Bättre att utveckla den svenska välfärdsmodellen, menar LO-utredare.

– Det visar på en stark vilja hos folket att utforska basinkomst. Det är en av få nya politiska idéer som förts fram under 2000-talet, säger Martin Jordö, administratör för Facebooksidan ”Basinkomst=Medborgarlön”.

1  500 svenskar har svarat på frågor om hur de ser på en skattefinansierad basinkomst som ges till medborgarna utan krav på motprestation och ersätter andra socialförsäkringar. 37,6 procent sa sig vara positiva, varav 5,5 procent ”starkt positiva”.

Martin Jordö tror att basinkomst kan vara på väg att bli en partipolitisk fråga.

– Jag tror att det kommer som en stor politisk framtidsfråga. Det kanske inte nödvändigtvis kommer att kallas basinkomst, men under nästa mandatperiod tror jag vi får se partier som försiktigt närmar sig frågan, säger han.

European social survey har undersökt attityderna till basinkomst i 18 europeiska länder. I flertalet är stödet för idén starkare än i Sverige. Allra starkast är det i Ryssland, där 73 procent är positiva. I länder som Storbritannien, Nederländerna och Frankrike är ungefär lika många för som emot.

Sverige sticker ut genom att ha en hög andel, 36 procent, som är ”starkt emot”.

– Jag ser det som ett tecken på att arbetslinjen är stark i Sverige. Vi har mer av ett socialdemokratiskt arv att alla ska bidra, säger Martin Jordö.

LO-utredaren Sten Gellerstedt ser ingen framtid för en basinkomst som ersätter andra socialförsäkringar i Sverige.

– Jag tvivlar på att folk är villiga att betala för dem som är friska och krya och inte behöver understöd. Istället för att ge alla, ska man satsa på dem som behöver, säger han.

Han vill att Sverige fokuserar på att bygga ut den välfärdsmodell som redan finns.

– Basinkomst är något vi importerat från anglosaxisk kultur. De som gillar idén har inte fattat att vi faktiskt kan få tillbaka social trygghet i Sverige. Vi ska utveckla vårt system, inte sätta det i gungning, säger Sten Gellerstedt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV