Miljörörelsens reaktioner på klimatmötet i Bonn är blandade. Försiktiga steg på vägen, menar Greenpeace. Mycket snack och lite verkstad, tycker Jordens vänner.
Klimatmötet i Bonn ägnades till stor del åt att diskutera det regelverk som ska omgärda Parisavtalet. Besluten fattas först vid toppmötet i polska Katowice nästa år.
– Bonnmötet lade den grund som behövs för att göra en framgång möjlig vid nästa års klimattoppmöte, säger Jens Mattias Clausen, som var Greenpeace observatör i Bonn.
Under nästa år kommer också en första utvärdering av målen i Parisavtalet och under mötet i Bonn la ordförandelandet Fiji fram ett förslag på hur det ska ske.
– Det kan låta som tråkiga procedurfrågor, men är viktigt. Signalen var tydlig från Fiji om att länderna kommer att behöva visa mer ambition, säger Jens Mattias Clausen.
Jordens vänner ser mer snack än verkstad från dem som samlades i Bonn, framför allt från de rikare länderna.
– EU vill påskina att man tar klimatförändringarna på stort allvar. Samtidigt håller man just nu på att godkänna stora fossilgasprojekt, säger ordföranden Andrea Söderblom-Tay.
Hon riktar nu in sig på konkret arbete mot fossilindustrin. Protester mot den planerade terminalen för flytande naturgas i Göteborg är ett exempel.
– Vårt fokus är att stänga de verksamheter som måste upphöra för att vi ska hejda klimatförändringarna, säger hon.