I femton år har Sara Berg och Rebecka Bohlin hållit kurser och föreläsningar om härskartekniker. 2013 gav de ut boken Bit inte ihop! Sätt gränser på jobbet, som innehåller material till kurser i feministiskt självförsvar, härskartekniker och rättigheter på jobbet. Men de fick så många frågor om just härskartekniker, så det fick bli en hel bok om just dem.
Innan jag läste den här boken var jag lite undrande inför begreppet härskartekniker. Jovisst, det är saker som händer och ofta verkar det systematiskt. Men tekniker? Medvetet använda metoder för att trycka ner människor? Handlar det verkligen alltid om det? Nu har frågetecknen rätats ut: nej, härskartekniker är inte alltid tekniker, som man tänker sig sådana. De kan användas medvetet, men de kan också vara invanda uttryck för strukturer, slentrian, ouppmärksamhet. Men effekten är densamma för den som blir utsatt.
I boken finns en djupintervju med Berit Ås, den norska riksdagsledamoten som ligger bakom analysen av de fem härskarteknikerna. Hon såg hur hon och andra kvinnor gjordes osynliga av männen till exempel i riksdagen, spaltade upp vad det var som hände och började göra motstånd och lära ut det till andra.
Hon använde mycket humor. När kommunen satte upp en staty av en ung naken flicka ogillade hon det – kanske inte så mycket att flickan var naken i sig som att hon var det medan statyerna av män var påklädda och mycket fler. Hon samlade några andra som tyckte som hon och de gjorde en egen staty av en manlig skyltdocka, fast de försåg honom med könsorgan och lite hår på lämpliga ställen. Sedan målade de dockan med guldfärg, placerade den vid statyn av flickan och hade invigning. De stora tidningarna var inbjudna och Berit Ås höll tal: ”Vi har fått en flicka i intim kontakt med naturen. Nu vill vi ge en liknande gåva tillbaka.” Och så avtäcktes statyn. Det väckte stor uppståndelse – en präst svimmade, en hovmästare skylde dockans penis med ett förkläde. Än i dag står statyn hemma hos Berit Ås.
”Men man kan inte alltid vara fyndig och rolig i kampen mot härskartekniker, betonar författarna. Då är risken stor att det inte blir av.”
Men man kan inte alltid vara fyndig och rolig i kampen mot härskartekniker, betonar författarna. Då är risken stor att det inte blir av. Det är bättre att säga något enkelt, ”jag vill inte att du säger så där om mig” till exempel, än att vara tyst och bara önska att man kom på en kul och dräpande replik.
Varje härskarteknik presenteras i ett eget kapitel med ett par små historier om hur det kan se ut. Historierna är tagna ur livet, eller i alla fall inspirerade av situationer som deltagare på författarnas kurser har berättat om. De diskuterar varje historia, vrider och vänder på vad som har hänt och hur man kan se på det. Sedan presenterar de motståndsstrategier, tio för varje härskarteknik.
Ett exempel är Lene, som får pikar av chefen när hon äntligen lyckas ta en paus från arbetet i butiken. Chefen säger, bara halvt på skämt, att det inte ser bra ut för kunderna att hon står och slappar. Författarna föreslår att hon kan haka på skämtet och komma med en pik tillbaka. Eller också kan hon svara som en kursdeltagare gjorde i en liknande situation: ”Jo, men jag tror säkert att kunderna förstår att även vi behöver pauser – eller vad tror du?”
Det är användarvänligt upplagt, men lite i kompaktaste laget. Ett luftigare typsnitt och lite illustrationer hade behövts, och gärna ett omslag som inte ser fullt så barnsligt ut. Men döm inte boken efter omslaget – den här är bra.