Den traditionella sprayade graffitin har fått sällskap av garntaggar, städgraffiti, anarkibroderi och gerillaodling som politisk protest i det offentliga rummet. I detta samtal mellan Sofia Härén, medarbetare på Syre och Frida Arnqvist Engström, författare till boken Gerillaslöjd diskuterades betydelsen av denna nya politiska rörelse.
Det finns alla typer av utövare, gerillaslöjd är inte bara något kvinnor sysslar med men ofta finns där en blinkning till en mormor eller farmor som påminner om kvinnligt hantverk i tidigare generationer, berättar Frida Arnqvist Engström.
Gerillaslöjden innebär en slags nystart för hantverk och den som sätter igång börjar ofta med restgarner och utvecklar sedan sitt hantverk med tiden. Utgångspunkten kanske är att man hittat en politisk fråga som engagerar och så vill en gå ut och göra något av det.
– Att våga ta plats och göra sin röst hörd. Den aspekten tycker jag är den vikigaste. Alla kan inte skriva en debattartikel eller gå längst fram i demonstrationstågen, säger Frida Arnqvist Engström.
Gerillaslöjd är en ganska ny företeelse som drog igång våren 2005 med rörelsen Knitta please. Då handlade det om slarvigt hafsiga taggar, numer är hantverken mer välgjorda, menar Frida Arnqvist Engström.
Redan från början fanns nätet med i sammanhanget och explosionen av sociala medier har ökat spridningen. Men i början väckte garnet i de offentliga rummen stora ilska.
– I dag tänker vi mer att det är en självklarhet. Vi håller på att ta det vidare som ett uttrycksmedel.
Den politiska aspekten har också utvecklats säger Frida Arnqvist Engström och hon tror att detta har att göra med en en allmän ”resning av civilsamhället”.
– Med flyktingfrågan engagerades civilsamhället generellt, och ett tydligt exempel är den broderade taggen ”Skicka mig istället” som har blivit väldigt spridd.
Ett fenomen som de flesta känner till är också den rosa stickade mössan som kallas Pussy hat. Ursprunget var president Donald Trumps uttalande ”grab ’em by the pussy” och planen var att klä alla i Womens march, som avgick i samband med installationen av presidenten, i rosa mössor enligt ett mönster som skapats av två kvinnor. Frida Arnqvist Engström berättar att hon själv deltog i en stor manifestation med rosa mössor i Stockholm och upplevde det väldigt starkt. Hon menar att det finns en kraft i att tillverka något själv och sedan delta med detta i en större helhet.
– Med sitt hantverk kan man förändra sig själv men också sin granne och en hel värld.
Arrangör: Syre