Från uppkoppling till avkoppling – del 2. Allt flera svenskar drömmer om ett självförsörjande boende. För Andreas Olsson i Skåne har drömmen blivit verklighet. Med sin egen elenergi, vatten och avlopp lever han ett friare liv nästan helt utan räkningar.
För sex år sedan hade Andreas Olsson fått nog. Nog av stressen med att ständigt jobba och jaga pengar. Nog av att betala räkningar. Då bestämde han sig för att börja leva helt självförsörjande på el, vatten och avlopp.
– Numera har jag en månadskostnad på ungefär 1500 kronor, och det är med allt. Försäkringar, sophämtningar, telefonräkning, räntor och amortering, säger Andreas.
Går att leva normalt
Det är i hans villa utanför Önnestad, nordväst om Kristianstad, som vi ses. Lukten från gödslad åkermark och ljudet av stillhet avslöjar att vi är på landet. I trädgården står drygt tio stora solpaneler och ett högt vindkraftverk. Det är den enda synliga skillnaden mellan Andreas och hans grannars hus.
Huset är 140 kvadratmeter stort. När vi kommer in hittar man alla moderna bekvämligheter. En tv upphängd på väggen, en surroundanläggning och ett badrum med en lyxig dusch där ljudet av en centrifugerande tvättmaskin hörs. Inte precis det man förväntar sig hos en som har klippt banden med elnätet.
– Många som besöker mig märker inte ens att jag lever så här eftersom det finns ström i vägguttagen och på grund av hur det ser ut. Jag vill liksom bevisa att det går att leva normalt ändå, säger Andreas när vi sätter oss vid köksbordet.
Han är elektriker och utvecklingsingenjör och har även jobbat med ventilation. I dag är han självständig energikonsult och hjälper andra att minska sin energikonsumtion.
Byggde allt själv
Hemmet byggde han själv, det kostade drygt en halv miljon kronor. Det inkluderar fastigheten, huset och hela off-grid-anläggningen, alltså att han är frånkopplad nätet för el, vatten och värme. Andreas understryker att det hade kostat tre gånger så mycket om han anlitat hantverkare.
– Jag spenderade varje vaken minut i två och ett halvt år på att bygga detta, men har samlat information sedan jag var 16 år.
Tack vare att han studsat runt mellan olika yrkesbanor har han samlat tillräckligt med information för att bygga och utveckla sitt hem. Men det var inte miljöskäl som var den primära anledningen för livsstilsförändringen.
– Det var främst för att jag inte skulle behöva ha några räkningar, men det har ju resulterat i ett jättegrönt hus, säger han.
Solceller mer populära
I en trendrapport utfärdat av Svensk fastighetsförmedling för 2017 framkommer det att var femte svensk kan tänka sig att betala mer för att deras hem ska bli mer miljövänligt. Undersökningen visar även att 40 procent tror att självförsörjande hem med spannmål och egna odlingar kommer att bli mer förekommande i framtiden.
Ulf Bolumlid, vd för solcells- och vindkraftsbolaget Windforce, märker också av trenden. Han berättar att han årligen de senaste fem åren har fördubblat sin försäljning av solceller. Det tror han beror på ett ökat intresse för miljöfrågorna samtidigt som att folk i dag är mer medvetna om hur elbolagen höjer sina nätavgifter.
”I början tyckte de nog att jag var lite av en tomte, det tycker de inte längre. Snarare att jag verkar ha tänkt efter lite.”
– Allt i dag bygger ju på abonnemang, exempelvis telefoner, bilar och tv. Företagen vill plocka så mycket pengar som möjligt och det börjar man tröttna på. Folk vill bli mer oberoende, säger han.
Vidare berättar han att det inte är många som lever helt och hållet självförsörjande på el, men att de blir fler och fler. Även om investeringen för sol- och vindkraft är stor för en privatperson, har han en blandad kundkrets.
– Kunderna är vanliga människor som har pengar över och som lägger det på solceller. Jag menar att det är bland de bästa investeringar man kan göra, att man tänker långsiktigt även om det är dyrt just i dag, berättar Ulf.
Väldigt få räkningar
Stödd på en käpp visar Andreas vägen ut till trädgården. År 2012 fick han diagnosen MS och kämpar i dag med balansproblem. Sjukdomen gjorde även att han förlorade 80 procent av sin inkomst. Men det är ingenting han är bekymrad över.
– När jag blev sjuk så hade jag precis blivit klar med huset, fått ihop denna livsstil och blivit av med mina utgifter. Jag har ju väldigt få räkningar, berättar han.
Andreas tycks vara nöjd med sin tillvaro. Numera har han en enorm frihet att göra som han vill utan någon som ställer krav.
Vi går mot jordskeppet som är en slags kombinerad jordkällare och växthus med fönster och ett snedtak av sten uppstickande ur marken. För närvarande står det tomt.
– Planen är att jag ska odla här, men tiden har inte räckt till.
Han är den enda i området som är självförsörjande på el och han tycker inte att man måste till en stadsmiljö för att se hur beroende man är av ett välfungerande elnät. För något år sedan var det ett strömavbrott. I två dygn var hans grannar utan värme och vatten.
– Då fick de komma hit, koka kaffe och ta en dusch, berättar han med ett leende.
Även om han inte är självförsörjande på mat, får han en hel del grönsaker från sina grannars odlingar. Han berättar att det har utvecklats en bra vänskapsrelation.
– I början tyckte de nog att jag var lite av en tomte, det tycker de inte längre. Snarare att jag verkar ha tänkt efter lite, säger han.
De elektriska behoven
Vi står vid solcellsanläggningen. Andreas berättar att den inte kräver underhåll i vardagen, att det hela styrs av en strömbrytare i köket. Det handlar mest om att vara medveten om att släcka i taket och inte slösa med ström. Detta är även något han lägger stor vikt på när han ska hjälpa andra som leker med tanken om egenproducerad el.
– Huvudtipset är att sätta sig ner och på riktigt räkna timmar av de elektriska behoven.
Trots att det var ett ekonomiskt intresse som drev Andreas till ett frånkopplat hus, så är han tydlig med att man behöver vara mer eftertänksam på hur man använder energi.
– Medvetenhet kommer göra vägen kortare till en grönare och mer ekonomisk omställning, avslutar Andreas.
Tips för att spara energi i hemmet:
Källa: Energimyndigheten