Miljörörelsens kritik är hård mot att Sverige säger ja till att tillåta bekämpningsmedlet glyfosat i tio år till. Världshälsoorganisationen har tidigare varnat för att medlet kan vara cancerframkallande, medan EUs experter säger det motsatta.
Som Syre tidigare berättat pågår en hård strid om glyfosat inom EU. Ämnet finns bland annat i Monsantos ogräsmedel Roundup som används av både privatpersoner och jordbrukare.
EU-kommissionen vill tillåta fortsatt användning av ämnet de kommande tio åren. Den 23 oktober avgörs frågan i en expertgrupp där medlemsstaterna är representerade.
Stora jordbruksländer som Italien och Frankrike har meddelat att de kommer att rösta emot ett godkännande, men Sverige vill ge grönt ljus för bland annat jordbrukare att använda ämnet professionellt. Frågan om privat användning kommer att behandlas nästa år.
I miljörörelsen är upprördheten stor över Sveriges besked. Flera pekar på att Världshälsoorganisationen (WHO) och EUs experter har gett olika besked om riskerna med glyfosat. Ett skäl till det är att WHO och EUs livsmedelsmyndighet (EFSA) använt olika metoder, menar Eva Hagström, sakkunnig inom jordbruk hos Naturskyddsföreningen.
– WHO tittar på om ämnen har farliga egenskaper i sig, medan EFSA tittar på vid vilka halter ett ämne blir farligt. WHO utgår från oberoende studier och EFSA tar även med studier från industrin. Därför kan man komma till olika slutsatser, säger hon.
Eva Hagström påpekar att även när det gäller DDT och andra gifter som i dag är förbjudna har det tagit lång tid att få till stånd ett förbud.
– Den här resan har man gjort med många kemikalier i historien. De har ansetts harmlösa innan man upptäckt problem och till sist förbjudit dem, säger hon.
Men miljöminister Karolina Skog anser (MP) inte att det finns vetenskapligt stöd för Sverige att säga nej.
– Även försiktighetsprincipen kräver att man har ett kunskapsläge. Där har två europeiska mydnigheter gjort forskningsöversyner och säger att med den kunskap vi har i dag kan vi inte säga att glyfosat är cancerframkallande. Det är en slutsats som Sveriges regering respekterar, säger Karolina Skog till Sveriges radio Ekot.