Svampsjukdomen Diplodia pinea som drabbar tall har än en gång angripit ett bestånd, denna gång i Hälsingland. Experterna bedömer därmed att sjukdomen har spridits i hela landet.
Det lömska med Diplodia är att den hämmar tallens tillväxt och i värsta fall kan leda till att trädet dör.
– Vi har själva blivit lite tagna på sängen, i och med att svampen tagit sig till norra Sverige. Forskarna trodde först att den kunde spridas upp till Norrlandsgränsen, säger skogskonsulent Nils Frank, Skogsstyrelsen.
Han berättar att det också finns misstankar om ett angrepp på ett jämtländskt bestånd, men det är inte bekräftat ännu.
De första, begränsade angreppen, upptäcktes 2013. Förra sommaren slogs ett helt bestånd ut, norr om Arlanda. 15 hektar skog avverkades, flisades och brändes för att sporerna inte skulle spridas. Denna gång har sjukdomen upptäckts i ett 30 hektar stort område nära Ljusdal.
– Vi börjar nu arbetet med en kartläggning samt rådgivning till skogsägare. Problemet är att vi inte vet riktigt hur svampen uppträder här i Sverige. Men den har uppenbart potential att skada, så vi har en ny spelare på planen som skogsbruket måste hantera, säger Nils Frank.
Skogsstyrelsens råd är att hålla utkik efter bruna årsskott på ungtall, eftersom det kan vara ett tecken på svampangrepp. Infekterade exemplar bör röjas bort. Långsiktigt, för att förebygga angrepp, bör markägarna blanda upp sina tallbestånd med gran och lövträd.
Fakta: Diplodia pinea
• Svampsjukdomen finns i Centraleuropa och har spridits norrut.
• Svampen har setts på enstaka tallar i Bohuslän och Gotland.
• Efter angreppet på beståndet vid Arlanda följer forskare vid SLU utvecklingen.
• De vanligaste skogsförsäkringarna ger inte ersättning för svampskador på växande skog.
Källor: Skogsstyrelsen och www.skogen.se.