Startsida - Nyheter

Radar · Nyhet

Nye M-ledaren tänker sitta kvar länge

Moderaternas nye ledare Ulf Kristersson ska locka tillbaka väljare med tydligare värderingar och en ny politisk debatton. Han planerar att sitta kvar länge och satsa på framtidsoptimism.

Moderaternas nye ledare Ulf Kristersson ska locka tillbaka väljare med tydligare värderingar och en ny politisk debatton.

Han planerar att sitta kvar länge och satsa på framtidsoptimism.

Den 53-årige trebarnspappan och Moderaternas tidigare ekonomiskpolitiske talesperson valdes som väntat enhälligt till ny partiledare på extrastämman i Stockholm.

I sitt första partiledartal beskrev Kristersson sin ledarstil. Men det blev inga nya besked i frågan om hur Alliansen ska kunna bilda regering efter valet.

– Det är först efter valdagen som vi vet vilka förutsättningarna är för nästa regeringsbildning, säger han.

Frågan är hur Alliansen ska agera efter nästa val om den blir mindre än de rödgröna. Kristersson uppger att Alliansen ska diskutera om den ska ge ett gemensamt besked i frågan innan valet.

C och L har hittills uteslutit att sätta sig i en regering som är beroende av stöd från SD. Det gör inte Kristersson, men säger:

Moderaterna kommer inte att ha några samtal eller förhandlingar eller något med Sverigedemokraterna.

På frågan om SD är ett rasistiskt parti svarar Kristersson att statsvetarna får ange SD:s exakta position, men han tror inte att deras väljare är det.

– Många av de väljare SD har fått beror på att vi haft en dålig migrationspolitik.

Moderaterna har under flera år tappat i väljarstöd till främst C och SD. Kristersson vill vinna tillbaka väljare genom att vara tydligare med de moderata värderingarna.

– Politiskt blir det ingen direkt skillnad, säger Tommy Möller, statsvetarprofessor vid Stockholms universitet.

Utifrån talet gör Möller bedömningen att Kristersson framför allt riktar in sig på att vinna tillbaka de M-väljare som lämnat för SD. Han tror att personbytet kan göra skillnad i opinionsmätningarna.

– Man brukar säga att partiledarskiften inte gör så stor skillnad, men Moderaterna har sjunkit så mycket på kort tid, säger Möller men noterar samtidigt att förväntningarna på sina håll i M är att partiet egentligen är ett 30-procentsparti.

Enligt Tommy Möller är Kristerssons akilleshäl regeringsfrågan. Alliansen har ingen plan B för ett läge där de rödgröna blir större.

Kristersson uppgav i sitt tal att partiet alltid ska slåss för frihet och äganderätt. Den nya M-ledaren lovade att M alltid ska vara ”last man standing” i den kampen.

Samtidigt lovar Kristersson att vara pragmatisk för att kunna lösa Sveriges utmaningar. Han kallar sin linje för ”värderingsburen pragmatism”.

Han vill ha en uppgörelse mellan Alliansen och Socialdemokraterna om både bostads- och migrationspolitiken. Kristersson anser att den tidigare, och Alliansens migrationspolitik var naiv. och för liberal

Kristersson vill vara långsiktig och ge genomtänka svar på utmaningar som ”inte gör sig i versaler på Twitter”. M-ledaren säger att han planerar för nio år framåt, det vill säga till valet 2026, men vill på kort sikt ha en ny ton i den politiska debatten

– Jag tycker att politiken är tjafsig och att det är dåligt humör nu.

Han lovar att strida hårt i sakfrågor, men inte ifrågasätta statsminister Stefan Löfvens (S) heder eller uppsåt.

– Det behövs några vuxna i rummet, sade han.

Kristersson tror även att han kan locka tillbaka väljare genom att sprida hoppfullhet om att Sveriges utmaningar kan lösas, stället för att i opposition svartmåla läget.

Statsminister Stefan Löfven gratulerar Kristersson till det nya uppdraget. Men han säger i ett uttalande att han inte tror att M nämnvärt ändrar inriktning under Kristersson.

Fakta: Ulf Kristersson

• Ulf Kristersson, född 1963, är sedan 2014 Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson.

• Kristersson var ordförande för Moderata ungdomsförbundet (Muf) 1988–1992. Men vid en förbundsstämma i Lycksele 1992 förlorade han striden om posten till utmanaren Fredrik Reinfeldt.

• Åren 1991–2000 var han Moderat riksdagsledamot för Stockholms stad. Under en period var han vice ordförande för Moderaterna i Stockholm.

• År 2000 lämnade han politiken för näringslivet under en kort period. Efter valet 2002 blev han finanskommunalråd i Strängnäs.

• År 2006 blev han socialborgarråd i Stockholm.

• Under regeringen Reinfeldt, 2010–2014, var han socialförsäkringsminister.

• Ulf Kristersson är uppvuxen i Torshälla utanför Eskilstuna och bosatt i Strängnäs.

• Är gift och har tre tonårsbarn.

Källa: Moderaterna

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV