Startsida - Nyheter

Energi · Kultur med Nike

Kultursommaren

Nike gör ett axplock ur sommarens kulturutbud med King och Lynch, Ullman och Boström-Knausgård.

Semestertiden bleknar bort i fjärran för de flesta av oss, nu när höstens arbete och rutiner tar över igen. Men trots att vi inte fick någon riktig värmebölja i år och trots det oroliga världsläget, så bjöd sommaren på ett välbehövligt kulturutbud som går att njuta av än, i den tidiga höstens milda ljus. Och än är det värme kvar i solens strålar.

Stephen Kings självbiografiska skrivhandbok har getts ut i nyutgåva. Foto: St Francis College

Litterära tips från en skicklig yrkesman

Jag får en stilrent och sobert designad bok i min hand och läser med stort intresse den nyöversatta nyutgivningen av Stephen Kings bok Att skriva.

Här beskriver King sitt eget litterära uppvaknande, hur han som ung arbetade som sportjournalist och tvättare innan hans succé var ett faktum, och han startade sitt framgångsrika och produktiva liv som stjärnförfattare. Med sina drygt 55 utgivna romaner, plus en stor mängd noveller, är King naturligtvis en skicklig yrkesman och vet vad han ger sig in på när han ska skriva en slags handbok i skrivandets konst och vägen till en karriär som författare.

Efter de inledande självbiografiska kapitlen beskriver han sin skrivprocess och pekar på de viktiga och nödvändiga ingredienserna han rekommenderar alla som vill skriva en bok. Han använder sig lika mycket av fyndiga metaforer (som att likna författarens verktygslåda med snickarens) som bestämda uppmaningar att till exempel stryka så många adverb som möjligt. Han beskriver varför han själv sitter bakom en stängd dörr vid första genomskrivningen och bakom en öppen vid den andra, och ger vidare många fina bilder av den annars så hemlighetsfulla processen.

En inspirerande bok för skrivande personer och andra som får ett ypperligt tillfälle att lära känna och komma in i författarens hjärna för en stund.

Madchen Amick och Peggy Lipton i en scen från ”Twin Peaks”. Foto: Suzanne Tenner/AP/TT

Kompakt mystik i Twin Peaks uppföljare

Vi är många som med spänning sett fram emot fortsättningen på Dale Coopers med fleras äventyr i Twin peaks och det har väl knappast undgått någon att David Lynch nu släppt tredje säsongen, 26 år efter att de första säsongerna avslutats.

Många av originalkaraktärerna medverkar tillsammans med en stor mängd nya ansikten, nu när handlingen också utökats till att omfatta fler platser i USA, även om utgångspunkten fortfarande är det lilla skräckomspunna samhället Twin peaks.

Mycket har skrivits om detta men det är slående hur kompromisslöst och sinnrikt Lynch omgärdar sitt nya verk med kompakt mystik och stora mängder lösa trådar som får fladdra fritt i den allt mer ångestfyllda vilda vinden kring alla dessa öden som tycks sammanflätade bortom våra blickar.

Många blir provocerade av gåtfullheten och de många till synes obegripliga scenerna i de nya avsnitten. Hur Lynch, utan att ta hänsyn till gängse dramaturgi, ofta låter tittarna sväva i ovisshet om vad som egentligen händer.

Men det är nog ingen idé att försöka förstå allting. Det här bör ses som ett fullständigt unikt och på många sätt magnifikt konstverk, som stundtals är mera som ett tillstånd av stark sinnesrörelse än en reell berättelse med början och slut. Med en egenartad estetik och enastående skönhet i miljöer, karaktärer och drömvärldar som är förbi allt vi är vana att se på filmduken.

Lynch har utvecklat ett helt eget bildspråk och ett exklusivt berättande som är både gastkramande och krävande. Och kanske roar det honom att se vilket rabalder han skapar i press, på fan-sidor och i kommentarsfält, världen över, där människor diskuterar och klurar över vad det egentligen är som händer.
Alla avsnitt är nu släppta och finns på HBO.

Linn Ullman Foto: Ingvar Svensson/TT

Lyssna på Linn Ullmans kärleksfulla självbiografi

Radioföljetongen i P1 gav i sommar Linn Ullmans välskrivna och spännande bok De oroliga. En självbiografisk skildring om hur det var att födas som Ingemar Bergmans nionde barn och att växa upp med modern Liv Ullman i 70-talets Oslo och New York, samt med fadern på somrarna i huset på Fårö. Flickans perspektiv är både vidsynt och reflekterande, kärleksfullt och försonande, samt blir till en sorts historieskrivning, då mycket av faderns tankegångar sent i livet lyfts fram i berättelsen kring det bokprojekt han inledde med dottern strax innan sin död och som på något sätt känns som upprinnelsen till denna bok.
Finns på SRplay till 16 september och i bokhandeln.

Författarinnan Linda Boström-Knausgård. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Flera sommarprogram om konstnärsskap

Det har varit flera fina sommarprogram i år. I juli sände författarinnan Linda Boström-Knausgård sitt fantastiskt vackra och konstfulla program. Hon berättar med en sällsynt glödande uppriktighet och bakomliggande vemod om kärleken till sin mormor i Norrland, jakthunden Barro och senare de egna barnen – de som är platsen där hon vill vara. Om tiden som går, om föränderligheten och avskeden, skrivandet och skammen, om tankarna på döden, tystnaden och ensamheten. Och det stora mörker som sjukdomen lägger över hennes liv och tankar. Om den stora längtan bort som egentligen kanske är en längtan efter sig själv.

”Det finns nånting att leva för. Det visste jag. Det är min uppgift att vara fri. Jag skulle ägna mig åt frihet. Jag visste ingenting om vad frihet var. Vad är frihet? Hur blir man fri? Den frihet jag lärt känna är skrivandet. Det är där det sker.”

”Jag visste ingenting om vad frihet var. Vad är frihet? Hur blir man fri? Den frihet jag lärt känna är skrivandet. Det är där det sker.”

Vill också nämna regissören och dramatikern Lisa Langseths sommar som innehåller många inspirerande och underhållande berättelser om kreativitet och filmskapande, om mänskliga möten och vikten av att aldrig sälja ut sitt namn. Väldigt fint också att hon bara spelade PJ Harvey-låtar.
Även artisten Lisa Ekdals livsberättelse var drabbande och tänkvärd. Om att bli mamma som väldigt ung och samtidigt slå igenom stort som artist, om att hålla huvudet högt trots andras förutfattade meningar och hennes fina mantra; att det andra säger om dig definierar dem – och din reaktion på det definierar dig.

Samtliga sommarprogram finns på SRplay.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV