Det norska Miljøpartiet ställer ultimatum: Inget stöd till en regering som öppnar nya oljefält. Nu hoppas man bli vågmästare och kunna pressa de stora partierna att låta oljan stanna i marken.
Det norska Miljøpartiet har avgett tre löften inför valet den 11 september. Miljön ska alltid komma först och inget stöd till en regering där invandringsfientliga Fremskrittspartiet ingår.
Men framför allt lovar man att inte sitta med i eller vara stödparti åt en regering som låter oljebolagen borra efter ny olja.
Miljøpartiet ser sig som en naturlig samarbetsparnter till Arbeiderpartiet, men öppnar för samarbete med en Høyre-ledd regering om det innebär att oljan får ligga orörd.
– Det är vår solklara, högsta prioritet. Om vi blir vågmästare kan det avgöra vilken regering det blir, säger stortingskandidaten Per Espen Stoknes.
En vågmästarställning för de gröna är inget osannolikt scenario. De rödgröna partierna har haft ledningen, men under valrörelsen har några opinionsmätningar visat på majoritet för de borgerliga tillsammans med Fremskrittspartiet. Vilka småpartier som klarar 4-procentspärren kan bli avgörande för utgången.
Genom att ställa ultimatum i sin viktigaste fråga hoppas Miljøpartiet att undvika de svårigheter det svenska systerpartiet hamnade i, inte minst efter försäljningen av Vattenfalls brunkol.
– För att undvika den besvikelse som drabbade det svenska Miljøpartiet vill vi vara kristallklara just när det gäller oljeutvinningen, säger Per Espen Stoknes.
Utöver Miljøpartiet är också Sosialistisk Venstreparti, det vänsterradikala Rødt och det liberala Venstre motståndare till oljeutvinning medan de tre största partierna Arbeiderpartiet, Höyre och Fremskrittspartiet är tydligt för.
Trots att oljefrågan splittrar de norska partierna är det andra frågor som varit i fokus under valrörelsen – inte minst vem som ska regera med vem. Bland annat har Venstre och Kristligt folkparti pressats om sitt stöd till dagens regering där Fremskrittspartiet sitter tillsammans med Höyre.
Per Espen Stoknes är frustrerad över hur valdebatten förts så här lång, där skatter och välfärdsvinster varit heta frågor utöver regeringsfrågan.
– De andra partierna diskuterar norsk politik som om Norge inte var en del av världen. Vi säger att vi har en valdebatt med tomteluva neddragen för ögonen. Det är bara vi som ser de globala utmaningarna, säger han.