I skuggan av mediernas uppmärksamhet fortsätter hungerkatastrofen i östra Afrika att skörda offer. Hjälporganisationer vittnar om att insamlingarna går trögt. ”Med mer pengar kan vi rädda tusentals liv”, säger Anna Garvander på Svenska kyrkans internationella arbete.
Över 20 miljoner människor är drabbade av hunger i främst Sydsudan, Nigeria, Etiopien och Somalia.
I juli larmade FN om att antalet människor som riskerar direkt svält ökat till 2 miljoner och katastrofen kan bli värre än på 70 år. Ändå är medieuppmärksamheten i Europa liten och hjälporganisationerna har svårt att få fart på insamlingarna.
– Vi vet att givarviljan kan vara så mycket större, särskilt vid dramatiska händelser. Vid jordbävningen i Nepal för två år sedan fick vi på kort tid in 11 miljoner, säger Anna Garvander, chef för humanitärt bistånd vid Svenska kyrkans internationella arbete.
Så här långt har organisationen samlat in dryga 6 miljoner för arbetet mot hungern. Röda Korset, SOS Barnbyar och Unicef delar bilden av att det är svårt att få in pengar.
– Det går trögt. En förutsättning är att det finns ett medialt tryck. Nu har vi en situation där vi dels har flera svåra konflikter som pågått under lång tid och en president i USA som tar väldigt mycket medieutrymme, säger Unicefs vice generalsekreterare Per Westberg.
Svenska kyrkans Anna Garvander tror att ett positivt budskap är viktigt för att vända utvecklingen.
– Det handlar om länder där det finns resurser och människor som besitter stor kapacitet. Våra partners i Somalia stöter på människor man arbetat med i Kenya som fått utbildning i flyktingläger där och nu finns på höga positioner i samhället, säger hon.
Samtidigt är det svårt att beskriva läget som annat än akut. I Nigeria och Sydsudan förvärras hungerkatastrofen av svåra konflikter. Människor tvingas på flykt och därmed finns få kvar som kan bruka jorden. I Kenya och Uganda lever människor i överfulla läger, på flykt undan både krig och svält. Genom sina partners på plats arbetar Svenska kyrkan med att få fram mat och vatten, men också sanitet.
– Att kunna gå på toaletten och tvätta händerna i rent vatten är jättevikitgt. För ett undernärt barn kan vanlig diarré betyda döden, säger Anna Garvander.