En brunkolgruva ska stängas ner under flera dagar. Det är målet när klimataktivister samlas i tyska Rhenlandet under parollen ”Ende Gelände”. Fyra av de svenska aktivisterna kan följas i en direktsänd dokumentär som ska belysa civil olydnad.
”Ende Gelände” – hit men inte längre. Det var slagordet när aktivister blockerade Vattenfalls brunkolgruva utanför Berlin i maj 2016. Nu är det dags för en ny massaktion när runt 5000 aktivister väntas till området runt Köln i tyska Rhenlandet den sista helgen i augusti.
Aktivisternas mål är att ockupera energijätten RWEs brunkolgruva för att stänga ner den så länge som möjligt, helst under flera dagar.
Metoden bygger på icke-våld, inget våld mot människor accepteras. Aktionen är den största av flera liknande under sommaren.
– Miljörörelsen har insett att vi kan inte vänta på att politiker ska rädda oss. I sommar har det varit nio klimatläger bara i Europa. Amsterdams kolhamn stängdes ner och i Göteborg har det varit protester mot fossilgas. Den europeiska klimaträttviserörelsen är större än någonsin, säger Karl Andreasson som ska delta i aktionen.
Fyra av aktivisterna kommer att följas i en sex dygn lång direktsänd dokumentär med titeln Disobedience Live. Den kommer att livestreamas på nätet, men också visas på offentliga arrangemang i bland annat Umeå, Stockholm och Skövde. Bakom projektet ligger scenkonstkollektivet Troja som vill rikta ljuset mot den metod aktivisterna valt.
– Demokratin är aldrig konstant, den behöver skapas och omskapas gång på gång. Vi funderar på vad som behövs för det. Om civil olydnad är försvarbart är en fråga utan facit, säger producenten Emma Löfström.