Klimatförändringar och extrema väderfenomen är ett av de största hoten mot den ekonomiska utvecklingen i flera länder i Karibien. På mindre än ett dygn kan ländernas ekonomier raseras av tropiska stormar.
Antigua och Barbuda är på väg att tillsammans med Saint Kitts och Nevis bli den andra nationen i Karibien som klassas som ett medelinkomstland. Men Sharlene Shillingford- McKlmon, som är representant för regionen inom EU, menar att flera andra karibiska länder förhindras att gå samma väg på grund av klimatförändringarnas effekter.
– Länder som Dominica, Saint Lucia och Saint Vincent och Grenadinerna är samtliga utsatta för återkommande förödande klimatproblem. Det kan uppstå situationer där 90 procent av våra bruttonationalinkomster sveps bort inom timmar, beroende på hur länge en tropisk storm blir kvar, sa Sharlene Shillingford-McKlmon när en grupp karibiska journalister nyligen besökte EUs högkvarter i Bryssel.
I samband med pressträffen talade hon om några av de utvecklingsutmaningar som finns för de länder som ingår i Östkaribiska staternas organisation, OECS.
Mellan den 23 och 24 december 2013 drabbades Dominica, Saint Lucia och Saint Vincent och Grenadinerna av mycket kraftiga regn, och på mindre än ett dygn uppmättes extrema nivåer av nederbörd. När regnen hade mattats av på julafton hade nio personer avlidit på Saint Vincent och Grenadinerna, medan ytterligare tre personer var försvunna och många fler hade skadats. Närmare 500 bostäder i den lilla önationen, som bara har drygt 100 000 invånare, hade skadats eller förstörts, liksom stora åkermarker och ett stort antal broar. Sammanlagt beräknas katastrofen ha kostat motsvarande 17 procent av landets bruttonationalprodukt.
På Saint Lucia avled sex personer i samband med de extrema regnen och över ett tusen människor beräknas ha drabbats svårt. Även på Dominica drabbades många hushåll svårt.
Blir fattiga
Bara ett och ett halvt år senare drabbades Dominica av en ny katastrof, då den tropiska stormen Erika drog in över den lilla önationen. Minst 20 personer avled och ytterligare flera försvann i samband med katastrofen och många människor förlorade sina hem eller blev evakuerade. De ekonomiska skadorna beräknades uppgå till motsvarande närmare 90 procent av landets bruttonationalprodukt.
Sharlene Shillingford-McKlmon påpekar att situationen i regionen har blivit allt mer osäker.
– Numera oroar vi oss över tropiska stormar, där vi aldrig kan veta vad som kan komma att ske.
Enligt henne har flera av regionens länder misslyckats med att uppnå status som medelinkomstländer på grund av återkommande orkaner och tropiska stormar. Sharlene Shillingford-McKlmon säger att detta försätter länderna i en svår position – eftersom de vill få ett erkännande för den utveckling länderna har åstadkommit. Samtidigt påpekar hon att en uppgradering till medelinkomststatus också innebär en risk för länder, eftersom de i samband med en klimatkatastrof skulle få svårare att få tillgång till biståndspengar.
Sharlene Shillingford-McKlmon påpekar att de extrema väderfenomen som återkommande drabbar regionen innebär att ländernas bruttonationalprodukter per capita inte ger en fullt rättvis bild av ekonomiernas utveckling.
Nyligen uttalade sig även Saint Vincent och Grenadinernas premiärminister Ralph Gonsalves om de stora effekter som klimatförändringarna har för utvecklingen även på individnivå – där klimatrelaterade katastrofer kan slå mycket hårt.
– Detta är något vi måste förstå. En person från medelklassen som går och lägger sig på kvällen kan efter tre timmar av extrem nederbörd och jordskred av en omfattning som vi aldrig tidigare upplevde, bli förflyttad från medelklassen till fattigdom, underströk Ralph Gonsalves vid ett klimatmöte i slutet av juni.
Premiärministern sade samtidigt att för en person som redan är fattig kan några timmar av extrem nederbörd få fullständigt katastrofala effekter.