Startsida - Nyheter

Energi · Almedalssamtal

Makt korrumperar – är det så, och vad kan vi i så fall göra åt det?

På seminariet ”Makt korrumperar – är det så, och vad kan vi i så fall göra åt det?” diskuterar Carl Schlyter, riksdagsledamot, MP och Göran Hådén, styrelseledamot i MPs partistyrelse, om problemen med att behålla sina ideal i en politisk maktposition.

 

Moderator Sofia Härén, redaktör på Syre, inleder med att berätta att seminariet egentligen är en fortsättning på ett samtal som hölls på Syregården förra året ”Kommer samhällsförändringen uppifrån eller nedifrån?”

– Då kom problematiken upp att många som är engagerade i olika frågor kompromissar med sina visioner när de kommer i en politisk maktposition. Så den samhällsförändring som de hade för ögonen hamnar i bakgrunden. Det blir en konflikt mellan strategi och ideologi. Men hur ska en undvika detta?

Göran Hådén inleder med att berätta att Miljöpartiet sedan starten har skrivit in riktlinjer och regler för att undvika att makten i sig blir ett problem.

– Vi har exempelvis bestämt att riksdagsledamöter bara får sitta i tolv år och att vi har två språkrör istället för en partiledare, säger han.

Men han påpekar att det är ett problem att yrkespolitiker måste hålla koll på så många olika saker i sitt arbete och därför inte har tid att ta in information och idéer som går utanför deras uppdrag.

– Det är viktigt att ha utrymme för eftertanke, säger han.

Carl Schlyter menar att det är ett problem att yrkespolitiker har mycket högre löner än genomsnittet, vilket innebär att deras verklighet och de frågor som de möter i sin vardag skiljer sig mycket från de flesta vanliga människors.

– Det är också frågan om varför man blir politiker, varför man söker efter makt. Är det för att bevaka sina egna intressen eller andras?

Han påpekar att det finns många exempel på politiker i Europa som började som vänsterradikala, men allteftersom de får mer makt går de mer och mer åt höger.

Han tycker också att ett stort problem är att politiker i en riksdagsgrupp förväntas vara lojala mot partiledningen vid varje beslut, även om det beslutet går emot politikerns, och till och med partiets, grundläggande övertygelser.

– Jag tycker inte om ordet lojalitet, jag vill hellre se solidaritet, säger han.

Ska vi då avskaffa yrkespolitikerna? Nej, det tycker inte någon av dem är en bra idé.

– Det är svårt ändå att hinna med det politiska arbetet på en heltid, påpekar Göran Hådén.

Han menar att det är viktigt att ställa in den ideologiska kompassen ordentligt från början och föreslår  löpande avstämningar med både sig själv och i gruppen hur kompassen följs, och ta konsekvenserna av en sådan avstämning och att kunna byta åsikt utifrån det.

Carl Schlyter uppmanar politiker att vara uppmärksamma på lobbyisternas roll och uppmanar också allmänheten och civilsamhället att sätta press på politiker och utkräva resultat och ansvar.

– Kontakta politikerna, och skriv gärna ett gammaldags brev, då kommer det bli läst, säger han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV