Den unika och ömtåliga Ojnareskogen på norra Gotland nominerades för snart två år sedan till Natura 2000. Företagen som vill bryta kalk där överklagade. Men i sin dom förra veckan säger Förvaltningsdomstolen att nomineringen var laglig och ska gälla.
Hösten 2015 beslöt regeringen att nominera Ojnareskogen på Gotland till Natura 2000-område. Företagen Nordkalk och SMA har köpt marken och sedan många år planerat att skövla skogen för att bryta kalk där. Kalkbrytningen skulle skada sjön Bästeträsk som behövs för att sötvattnet ska räcka till på Gotland. Den skulle också oåterkalleligen förstöra livsmiljön för en rad arter, varav några bara finns där.
År 2012 fick Nordkalk trots allt tillstånd att börja bryta kalk i Ojnareskogen, efter en lång och snårig process. Protesterna var starka och Nordkalk skickade genast ut skogsarbetare med avverkningsmaskiner för att hinna före demonstranterna. Men skogen ockuperades ändå av allt från fältbiologer till grannar. Såväl Naturvårdsverket som Naturskyddsföreningen överklagade beslutet. Och när Högsta förvaltningsdomstolen granskade det fann de att det fanns fullt av fel och oegentligheter i de processer som hade lett fram till Nordkalks tillstånd. Processen fick börja om på nytt.
När regeringen 2015 fattade beslutet om att skydda Ojnareskogen överklagades det av Nordkalk och SMA, och därför har det legat på is. Men förra veckan kom beslutet från Högsta förvaltningsdomstolen: regeringen gjorde rätt och beslutet gäller.
Om Ojnareskogen kommer att ingå i ett Natura 2000-område får den ett starkt skydd, men det är inte säkert att det blir så. Beslutet fattas på EU-nivå.