Startsida - Nyheter

Radar · Nyhet

”Rättssäkerheten är satt ur spel”

Nästan inga afghaner har tillgång till internet. Det påstår Migrationsverket som därför anser att en kristen konvertit kan utvisas, trots att han tagit emot en rad dödshot efter att artiklar om honom spridits på nätet. Nu riktas hård kritik mot myndigheten för bristande rättssäkerhet.

Den 30 maj utvisades ett 20-tal afghaner som nekats asyl. En av dem som skulle ha varit med på planet till Kabul är 22-åriga Ali Husseini. Hans utvisning stoppades i sista stund, men beslutet står fast – trots att han mottagit flera tiotals dödshot från dem som inte accepterar att han konverterat från islam till kristendom.

– Jag har fått hot både från Afghanistan och afghaner i Europa. De kommer döda mig på en gång om jag åker tillbaka, säger Ali Husseini.

Få afghaner har tillgång till internet, enligt Migrationsverket. Därför är uppmärksamheten kring Ali Husseini, bland annat i nättidningen Asia News, inget hinder för att utvisa honom. Helt fel, menar hans juridiska ombud Bengt Sjöberg. I en överklagan till Migrationsdomstolen citerar han Svenska Afghanistankommitténs ambassadör Enayat Adel: ”När jag besöker Afghanistan häpnar jag över den tekniska utvecklingen. Internet och telefoner finns nästan överallt.”

I ett annat fall pekar däremot Migrationsverket på en ung asylsökandes många facebookvänner. Myndigheten ser dem som bevis på att den asylsökande har ett nätverk i Afghanistan och därför kan utvisas. Flera av kontakterna går också på universitet och är väletablerade i samhället, enligt Migrationsverket. Sara Edvardson Ehrnborg i nätverket ”Vi står inte ut” avfärdar myndighetens argumentation.

– Det vanligaste sättet att framställa sig på Facebook bland unga afghaner är att göra sig äldre än vad man är och påstå att man går på universitetet. Det behövs bara lite ytterligare research för att konstatera att det inte stämmer, säger hon.

Att bristande internettillgång blir skäl för avslag i ett fall, medan antalet facebookkontakter blir argument i ett annat fall, ser Sara Edvardson Ehrnborg som ett exempel på att rättssäkerheten är satt ur spel i asylprocessen.

– Man verkar hela tiden leta efter det som motbevisar den sökande, på alla sätt man kan, säger hon.

Hon menar att kunskapsbristerna på Migrationsverket är stora. Tillsammans med barn och hbtq-personer utgör konvertiter en särskilt drabbad grupp.

– Förståelsen för vad det innebär att konvertera från islam saknas, säger Sara Edvardson Ehrnborg.

Sara Edvardson Ehrnborg ser den bristande rättssäkerheten som ett starkt skäl att stoppa utvisningarna till Afghanistan. Hon hyser också visst hopp om möjligheterna att få gehör för kravet. Nyligen krävde 14 socialdemokratiska riksdagsledamöter detta i en artikel i Aktuellt i Politiken.

– Det är jätteviktigt att S-ledamöterna talar ur skägget. Jag tror att det bara är början, säger Sara Edvardson Ehrnborg.

Migrationsverket har inte ställt upp på intervju, men presskommunikatör Ulrika Langels skriver i ett mejl: ”Att fatta beslut i asylärenden är komplext och stundtals svårt, något som våra interna kvalitetsgranskningar från tidigare i år också bekräftade”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV