Genom att på egen hand definiera hur mycket utsläpp som binds in i träden öppnar Sverige för att öka utsläppen från skog- och mark kraftigt, menar stor miljöorganisation.
För att nå FNs klimatmål vill allt fler kunna räkna in skogens och markens förmåga att binda utsläpp i sina utsläppskalkyler. Men frågan är hur ska det göras?
Klimatnyttan från bland annat skogens lagring av koldioxid går nämligen att beräkna på många olika sätt.
För tillfället pågår förhandlingarna på EU-nivå hos ministerrådet och parlamentet och i tisdags skedde de sista planerade samtalen mellan medlemsländernas experter i Bryssel. Samtidigt gick också EUs största miljöorganisation specialicerad på skogspolitik, Fern, ut och kritiserade kraftigt bland annat Sveriges position i förhandlingarna.
I en rankning av de olika medlemsländerna pekas ”klimathjälten” Sverige ut som ett av länderna som förespråkar att EUs klimatpolitik urholkas bakvägen, menar organisationen. Tillsammans med bland annat Finland möjliggör Sveriges position att den så kallade Lulucf-sektorn som lagen behandlar godtyckligt kan räknas hem som en kolsänka trots att det inte är fallet.
– De förespråkar exempelvis att det ska vara möjligt för länderna att själva bestämma hur mycket skog de ska avverka och hur de ska komma fram till nivåerna som avgör det. Därmed riskeras utsläppen att kunna öka, säger Hannah Mowat vid Fern och fortsätter:
– Förvisso vill regeringen att den hållningen innebär att länderna i så fall inte kan dra nytta av de utsläpp som lagras i annan skog, men de säger också att utsläppen från skogen som avverkas inte heller ska räknas med. Det är hyckleri.
Fredrik Hannerz, politisk sakkunnig hos klimatminister Isabella Lövin, ser att risken finns att utsläppen ökar.
– Det beror helt på hur länderna räknar och vad för data de utgår ifrån. Men det är klart att positionen möjliggör för länder att ha stor avverkning utan att det syns i andra delar av det här klimatramverket.
Det är egentligen inte helt och hållet regeringens egna förslag som kritiseras kraftigt av Fern. Positionen består till viss del av ändringar som röstats igenom av Alliansen med stöd av SD. Det gör att det är en känslig balansgång som förhandlarna får ta på plats i Bryssel. Fredrik Hannerz är dock kritisk till det stora fokus som läggs på hos Fern på att begränsa avverkningen.
– Vi vidmakthåller vår linje om att skogen har många olika nyttor. Kolupptaget mattas av i förlängningen och då måste vi kunna använda skogen på flera olika sätt, men det ska vara hållbart. Och klimatmässigt är det inte bara hållbart att låta den bara stå.
Den 19 juni planeras att EUs miljöministrar ska samlas för att besluta om sin förhandlingsposition som sedan ska diskuteras mot parlamentet.
Läs mer om Lulucf-förslaget i #69 av Syre och rankningen på Fern.org