Poesi, artbingo och stadsodlingssafari, hör till de totalt 70 aktiviteter som hålls i firandet av biologiska mångfaldens dag. Bakom initiativet står biologen Rebecka Le Moine, som ska göra FN-dagen mer folklig.
– Vi hoppas att den här typen av aktiviteter kan bli en årlig tradition, säger hon.
När man tänker på att göra en insats för miljön tänker de flesta på koldioxidutsläpp och klimatförändringar. Det har lett till att en annan viktig fråga, den biologiska mångfalden har hamnat i skymundan, enligt naturvårdsbiologen Rebecka Le Moine.
– Biologisk mångfald förknippas ofta med andra platser, som skövlingen av regnskogar i Sydamerika och utrotningshotade arter som pandor och tigrar i Asien. Men samma sak händer även i Sverige, fast med en annan natur och andra arter, säger hon.
Att göra en insats för den biologiska mångfalden är tyvärr inte lika tydligt som att göra en insats för klimatet, tillägger Le Moine.
– Det finns ingen vardaglig lösning som det gör inom klimatfrågan, till exempel att ta cykeln i stället för bilen. De som äger skogar och land kan ju alltid göra en insats genom att undvika kalhuggning och i stället hugga skogen plockvis.
Däremot tror Le Moine att allmänhetens kännedom om den biologiska mångfalden kan bidra till att hela landet tar ett större ansvar. Därför har hon aktivt uppmanat föreningar, lärosäten, företag och privatpersoner att hålla aktiviteter inom ämnet inför FNs årliga internationella dag för biologisk mångfald måndagen den 22 maj.
Initiativet har hon tagit tillsammans med Erik Hansson, bakom sajten natursidan.se.
Responsen har varit stor och totalt har 70 aktiviteter ordnats. Även om den officiella dagen börjar i dag tjuvstartade några aktiviteter redan på lördagen.
I exempelvis Stockholm ordnade Naturhistoriska Riksmuseet en så kallad artbingo i Stockholm, där deltagarna skapar en bingobricka med fem arter och letar upp dem i ett valfritt naturreservat.
Det kommer också att bli poesidag på Facebook för att uppmärksamma dagen. Samtidigt äger andra aktiviteter rum runtom i landet som i Luleå, Göteborg, Öland och Gotland.
– Vi hade aldrig vågat hoppas på att det skulle bli så här många aktiviteter. Det här är något vi har jobbat ideellt med. Men i slutändan är det arrangörerna själva som har styrt upp aktiviteterna. Jag hoppas att dagen bli mer mainstream framöver, säger Le Moine.
Internationella dagen för biologisk mångfald
Källa: Stockholms universitet