Allt mer pekar mot att världens vanligaste bekämpningsmedel kan få ett förlängt tillstånd i EU. Samtidigt fortsätter mobiliseringen mot godkännandet.
I skrivande stund har över 700 000 skrivit under en uppmaning till EU-kommissionen att förbjuda bekämpningsmedlet, som bland annat används i Monsantos Roundup.
Motståndet baseras bland annat på misstankarna om att ämnet, som förekommer i allt från vatten till urin, är cancerogent. WHOs expertorgan har sagt att det troligen är det, medan både europeiska och amerikanska myndigheter avvisat det.
Men oavsett om kampanjen ”Stop Glyphosate” når upp i den miljon underskrifter som behövs för att EU-kommissionen ska ställas till svars, så är kommissionens linje klar. Jordbrukskommissionären Phil Hogan hoppas på ett godkännande i tio år till och expertmyndigheterna för livsmedels- och kemikaliesäkerhet i unionen, EFSA och ECHA, backar upp linjen.
Underlaget som grundar EFSAs slutsatser har dock ifrågasatts efter en granskning av interna mejl som begärts ut från Monsanto. Tidningen Euobserver släppte i förra veckan en granskning som visade att bland annat två rapporter i det vetenskapliga underlaget ”spökskrivits” av bolaget för att sedan undertecknas av forskare. Men EFSAs talesperson svarade att underlagen, oavsett om de varit spökskrivna eller ej, inte har påverkat deras slutsats.
”Det finns ingen grund för att påstå att dessa översiktsartiklar felaktigt påverkat EUs riskbedömning”.
Nu väntar medlemsländerna på att kommissionen ska lägga fram ett nytt förslag till godkännande, vilket bör komma innan sommaren. Men redan i slutet av nästa vecka samlas medlemsländernas experter, och då kan det bli tydligare vilken linje som gäller.
– Det är lite vakuum just nu, säger Runa Njålsson vid Kemikalieinspektionen, som företräder regeringen vid de mötena.
Begränsningarna har dock ökat kring glyfosatanvändningen de senaste åren. Bland annat har tillsatsämnet talgamin förbjudits som tillsatsämne, vilket har lett till att elva tillstånd till växtskyddsmedel drogs tillbaka förra året. Om glyfosat skulle förbjudas helt i EU uppskattar analytiker enligt Reuters att bland annat Monsanto skulle förlora uppemot 100 miljoner dollar i försäljningsintäkter.